Još dvoje srpskih plesača u njujorškoj školi plesa (VIDEO)

Devet članova Pozorišta na Terazijama do sada je pohađalo letnji seminar “Jacob's Pillow” (Džejkobs pilou) škole, a sledeće godine među đacima iz čitavog sveta biće i balerina Pozorišta na Terazijama Lidija Novaković i mladi umetnik Ivan Marković

  • 3

Još dvoje mladih plesača iz Srbije dobilo je priliku za usavršavanje u prestižnoj njujorškoj školi “The Jacob''s Pillow” zahvaljujući priznatom brodvejskom koreografu Četu Vokeru, koji već sedam godina rado dolazi u Pozorište na Tearzijama i podučava igrače džez densu, pevanju, glumi.

Devet članova Pozorišta na Terazijama do sada je pohađalo letnji seminar “Jacob''s Pillow” (Džejkobs pilou) škole, a sledeće godine među đacima iz čitavog sveta biće i balerina Pozorišta na Terazijama Lidija Novaković i mladi umetnik Ivan Marković, koji su kao najbolji polaznici ovogodišnje Vokerove radionice dobili stipendije.

- Kada smo pre sedam godina u Pozorištu na Terazijama, na inicijativu časopisa ''Orćestra'' (Orkestra), doveli Četa Vokera, započeli smo dug proces sa ciljem da unapredimo obrazovanje u oblasti mjuzikla i približimo ga svetskim standardima i da kao krajnji cilj imamo unapređenje repertoarske politike Pozorišta na Terazijama, zatim da postanemo regionalni centar za obrazovanje i da na kraju dođemo do osnivanja četvrogodišnjih osnovnih studija na FDU u oblasti muzičkog pozorišta - objasnila je Tanjugu autor projekta “11 zemalja” Ivana Milovanović.

Projekat “11 zemalja” podrazumeva realizaciju praktične i teorijske nastave u oblasti muzičkog pozorišta koju je od 26. septembra do 4. oktobra drugi put vodio renomirani koreograf i pedagog Voker.

Tokom 10 dana 40 profesionalnih i neinstitucionalnih umetnika iz 11 zemelja regiona pohađalo je umetničku radionicu, baziranu na edukativnoj praksi i metodologiji “Jacob''s Pillow” škole, a koja je obuhvatila plesne tehnike džez densa, hip-hopa, step-densa, pevanje, glumu, kao i nastavu pedagogije i koreografije.

Ivana Ćosić je član Pozorišta na Terazijama 20 godina i prošle godine je dobila stipendiju za školu “Jacob''s Pillow”.

- Za mene je odlazak u školu ''Jacob''s Pillow'' zaista veliko iskustvo, prići Brodveju i to preko velikog čoveka kao što je Voker, doživeti taj njihov proces rada sa velikom grupom đaka iz celog sveta. Ja sam u grupi imala ljude iz Japana, Norveške, Argentine, svake godine su iz drugih zemalja. Svi koji prođu Četovu školu i budu izabrani, oni dožive to jedinstveno iskustvo - oduševljeno je ispričala Ćosić.

Ona je primetila da u Srbiji postoji veliki problem, jer nemamo školu za mjuzikl.

- Drago mi je što prvi put čujem razgovore na tu temu. Školujemo baletske igrače, igrače za moderan ples, glumce i pevače i to su odvojene škole. Pozorište na Terazijama se jedino bavi mjuziklom i to je jako kompleksna stvar. Potrebno je da svi znamo sve - rekla je ona.

Ćosić je naglasila da u svetu više niko ne pita da li si igrač, glumac ili pevač, bitno je da znaš sve, a onaj koji zna sve i prođe na audiciji, on je dobio posao.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    6. oktobar 2013 | 07:14

    Kakva muskarcina u kadru, posle ovog ide sigurno da cepa drva :-)

  • Zex

    13. oktobar 2013 | 14:31

    Sorry, ali carica <3 Ćosić je Jelena, a ne Ivana, aman, zaman.

  • Blagoje Vić

    14. oktobar 2013 | 12:34

    Jedino u Srbiji ne postoji fakultet vezan za ples. A, puno nas bi išlo na takav jedan... Srednjih škola ima jedna ili dve možda, ali ni to opet nije potpuno posvećeno plesu, ili jeste....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA