Pet hiljada Nišlija svećama napravilo krst! (FOTO)

Akcija "I ja sam deo krsta“ organizovana je na raskrsnici Bulevara Nemanjića i Sremske ulice, a svoje mesto u živom krstu zauzeli su đaci, studenti, različite organizacije, političari i javne ličnosti

  • 31

Pet hiljada Nišlija svojim telima formiralo je krst i sa upaljenim svećama u rukama poslalo u svet poruku vere, mira i prijateljstva, a sve u sklopu obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Akcija, "I ja sam deo krsta“ organizovana je večeras na raskrsnici Bulevara Nemanjića i Sremske ulice, a svoje mesto u živom krstu zauzeli su đaci, studenti, različite organizacije, političari i javne ličnosti.

Skoro sat vremena kolona ljudi slivala se na mesto na kojem je zakazana ova manifestacije. U trenutku kada su upaljene sveće ugašena je celokupna ulična rasveta, pa je krst zablistao punim sjajem.

Među Nišlijama je bio i njihov gradonačelnik Zoran Perišić, koji je istakao da je, zahvaljujući proslavi jubileja Milanskog edikta, Niš sebi obezbedio važno mesto na mapi sveta.

- Svaki od ovih događaja pokazuje da su Nišlije ponosne što žive u rodnom gradu cara Konstantina. Ovo što se večeras dešava, ali i ono što smo radili prethodnih deset meseci i što će biti krunisano sutrašnjom centralnom proslavom, ostaće upisano ne samo u istoriji ovog grada već i države i čitavog hrišćanskog sveta - rekao je Perišić.

Momčilo Petković, generalni sekretar Saveza izviđača predvodio je svoje članstvo na ovom veličanstvenom skupu.

- Sve Nišlije okupljene večeras ovde šalju u svet jasnu poruku, da smo posvećeni hrišćanskoj veri i da imamo dubok osećaj pripadnosti gradu u kojem se rodio imperator Konstantin. Bila nam je čast da budemo deo ovog velikog događaja - naglasio je Petković.

I šesnaestogodišnja Dragana Denić, učenica Medicinske škole, sa drugaricama se priključila ovoj manifestaciji.

- Srećne smo i ponosne što smo deo ovog događaja toliko značajnog za sve nas koji živimo u Nišu. Dugo ćemo pamtiti ovo veče, jer smo učestvovale u nečemu za šta će se čuti izvan granica naše zemlje – kazala je Denićeva.

Centralni događaj proslave jubileja hrišćanstva je sutrašnja Sveta arhijerejska liturgija koju će služiti patrijarsi pravoslavnih crkava. U tročasnovnom bogosluženju patrijarsi će učestvovati po starosti patrijaršija i redu dostojanstva. Prvi će služiti patrijar carigradski i vaseljenski Vartolomej, zatim predstavnici Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Srpske, Bugarske i Rumunske patrijaršije, nakon čega će im se pridružiti autokefalne crkve koje imaju rang arhiepiskopija.

Crkveno obeležavanje Milanskog edikta završava se u ponedeljak kada će biti osvećena Crkva Svetog Simeona monaha u niškoj kasarni Knjaz Mihajlo.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA