PADE VAVILON VELIKI: Buldožerom udarili na antički grad!

Ovaj drevni grad bio je poznat po velikoj kuli, a želja Vavilonaca je, kako predanje kaže, bila da sagrade tu kulu do neba. Vavilon se u istoriji spominjao kao grad poroka, a u Otkrovenju Jovanovom on je simbol đavola

  • 4

Još jedan u nizu drevnih gradova koji se u kolevci civilizacije pretvara u ruševine je i Vavilon. 

Za Jevreje predstavlja simbol stradanja, jer su njihovi preci bili odvođeni u ropstvo upravo u ovaj kraj, za Bibliju simbol zla.

Vojska SAD je tokom 2003. i 2004. pretvorila antički Vavilon u svoj "Kamp alfa", a Unesko je ustanovio da je tada načinjena ozbiljna šteta.

Buldožeri su sravnili sa zemljom mnoga uzvišenja koja su krila vredne artefakte, a nekada slavni grad  je sada pretvoren u ruševine koje čekaju svoju sahranu.

Ovaj drevni grad bio je poznat po velikoj kuli, a želja Vavilonaca je, kako predanje kaže, bila da sagrade tu kulu do neba. Vavilon se u istoriji spominjao kao grad poroka, a u Otkrovenju Jovanovom on je simbol đavola.

Odatle i potiču čuvene reči "Pade, pade Vavilon veliki i strašan je njegov pad...". Izgleda da su se obistinile i pre apokaliptičnog scenarija koji je opisan u toj knjizi. Ili je apokalipsa već počela?

(M. Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA