PROKUPLJE: Sve brojniji napadi stršljena i osa na građane!

Tokom jučerašnjeg dana za samo pola sata osam osoba je primljeno u bolnicu zbog alergijskih reakcija uboda osa i stršljena

  • 1

Hitna služba prokupačkog Doma zdravlja imala je tokom jučerašnjeg dana za samo pola sata čak osam intervencija pružanja pomoći građanima od alergijskih reakcija uboda osa i stršljena, od toga je nekoliko zadržano na dalju opservaciju.

- Najizraženiju alergijsku reakciju imao je A. S. (18) iz Prokuplja, koga je stršljen ubo u glavu dok je pripremao drva za zimu u šumi u selu Glasovik. On je najpre primljen u ambulantnu stanicu u Žitnom potoku, nakon čega ga je ekipa Hitne službe preuzela i na vreme hospitalizovala - rekla je za Tanjug portparol Doma zdravlja Ljubica Stanković.

Ona kaže da je juče u periodu od 15.30 do 16 časova Hitna služba ove ustanove imala čak osam poziva građana koji su tražili pomoć nakon uboda osa ili stršljena i da su svi na vreme zbrinuti.

Inače, pre petnaestak dana od uboda stršljena preminuo je Žarko Stojačić (63) iz Beograda, koji je sa suprugom obilazio zabran u okolini Žitnog Potoka.

Prema podacima Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, tokom ove sezone zbog alergijskih reakcija na ubod stršljena u bolnici mesečno pedesetak osoba zatraži lekarsku pomoć.

Alergijske reakcije se kreću od umerenih do veoma burnih kada je pacijentu život ugrožen. Ipak, za sada je zabeležena samo jedna ozbiljna komplikacija sa smrtnim ishodom.

Pravovremena intervencija lekara u svim slučajevima je izuzetno važna, a nadležni kažu da u zavisnosti od organizma čoveku može život biti ugrožen već posle tri uboda stršljena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M...

    7. oktobar 2013 | 12:51

    Kada se covek okrene protiv prirode, okrene se priroda protiv coveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA