Srbi svake godine mesec dana na bolovanju

Najčešće dijagnoze su tumori, bolesti krvotoka, mišićnog i koštanog sistema. Od 60 odsto pacijenata koji traže bolovanje, njih 10 poziva se na psihijatrijska oboljenja

  • 6

Svaki zaposleni u Srbiji bio je u proseku 34 dana godišnje na bolovanju, a država je na isplatu bolovanja potrošila više od dve milijarde dinara. Na bolovanju je u junu bilo tačno 32.182 ljudi, prikazuje evidencija Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje..

Ako se izuzmu trudničko i porodiljsko bolovanje, najčešće dijagnoze bile su tumori, bolesti krvotoka, mišićnog i koštanog sistema i duševni poremećaji. Mnoga bolovanja su, međutim, lažna.

Iako drugo stanje nije bolest, bolovanje su najviše koristile trudnice. Zbog problema sa kičmom i zglobovima, s posla je odsustvovalo blizu tri hiljade radnika, koliko ih je i lečilo kancer, dok je zbog duševnih poremećaja bolovanje koristilo dve hiljade ljudi, piše ovaj list.

Najveća stopa bolovanja je u Beogradu – 2,08 i Nišu -2,06, a najniža u Prokuplju -1,12, Pirotu -1,29, Vranju -1,24, Valjevu -1,16... U Beogradu je bolovanje koristilo 5.128 ljudi, u Užicu 900, u Kragujevcu 800.

Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada, kaže da radnici s velikim platama traže bolovanja kada sebe žele i da poštede, a to je najčešće u vreme bljuzgavice i loših vremenskih uslova.

- Oni koji manje zarađuju tada rade. Takvi, međutim, bolovanja uzimaju u vreme setvi, žetvi, priprema zimnice i slava - kaže Milovanović, i dodaje da se od 60 pacijenata koji traže bolovanje njih 10 poziva na psihijatrijska oboljenja.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jupi

    7. oktobar 2013 | 12:52

    Nikada za 21 godinu nisam koristio bolovanje , ali mi poslodavac svakog meseca ukrade od 80 do 120 radnih sati tako da su poslodavci ti koji kradu ne samo mene nego i državu , i nemojte da pričate da radnici prazne fondove nego ih poslodavci slabo pune

  • Miki

    7. oktobar 2013 | 12:25

    Nije to mnogo!!!da se malo odmorimo!!!mislim mi u DIJASPORI!!!

  • Konan

    7. oktobar 2013 | 12:23

    Pa dali je to u državnom ili privatnom sektoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA