OPASNOST: Džinovski stršljenovi ubice stižu u Srbiju? (VIDEO)

Azijski stršljen, koji je u Kini usmrtio više od 40 ljudi, stigao je do Evrope i postoji opravdana opasnost da će se uskoro naći i kod nas. Ovaj insekt je jako opasan i može ozbiljno da povredi čoveka, a njegov ubod se poredi s užarenim ekserom koji ulazi u telo

  • 10

Azijski stršljenovi "ubice", koji su u Kini usmrtili više od 40 i ranili preko 1.600 ljudi, uskoro bi mogli da se nađu i Srbiji!

Pretpostavlja se da su ovi insekti stigli u Francusku 2004. s isporukom kineskog porcelana i, kako kažu stručnjaci, gotovo je sigurno da će se proširiti po celoj Evropi, te da neće zaobići ni Srbiju.

Iako neki tvrde da ovaj džinovski insekt može da naraste do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a žaoka mu je veličine šest milimetara, iz Zavoda za bioinsekcitide kažu da je on u suštini dosta manji.

Brži je od bilo kojeg čoveka, a neki od napadnutih kažu da su ih stršljenovi jurili i po 200 metara. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se usled alergije na otrov insekata koji u sebi sasdrži osam različitih supstanci.

 U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da se "azijski stršljen" do danas proširio u 35 od 96 francuskih okruga, prostire se od severa Pariza do granice s Italijom, ali je stigao i do severozapadne provincije Galicije u Španiji.

- Nije poznata brzina njegovog širenja, ali se pretpostavlja da postoje klimatski uslovi da se prilagodi životu u skoro svim evropskim zemljama - kažu u zavodu, i dodaju da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povredi čoveka, a da se njegov ubod poredi čak s "užarenim ekserom koji ulazi u telo".

U društvu pčelara "Beograd" uvereni su da će ovi insekti stići i do nas i upozoravaju da smo potpuno nespremni za odbranu od ovih insekata.

- Postoje dve vrste tih stršljena - već i manji. Veća vrsta je oko četiri puta teža od manje koja je prešla u Evropu. Ovi insekti predstavljaju veliku opasnost za nas, a čim su prešli u Evropu, stići će i do nas - kaže Jaša Rašović, član izvršnog odbora ovog društva.

S druge strane, biolog Ivan Aleksić smatra da stršljeni koji naseljavaju Daleki istok ne mogu preživeti u Srbiji i da nema opasnosti od njihove najezde.

Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan.

Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata. Kod uboda u području usta i grla treba se svakako obratiti lekaru zbog opasnosti od oticanja. Da bi život bio ugrožen, bilo bi potrebno više od 500 intenzivnih stršljenovih uboda. Kako ubada samo oko 10% stršljenova jednog gnezda, ovaj broj se nikad ne dosiže.

Ipak, alergijske reakcije na ujede ovih insekata jako su opasne, čak i kada su u pitanju "obični stršljenovi". Tako se već nekoliko puta ove godine dogodilo da je neko preminuo od ujeda stršljena.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    14. oktobar 2013 | 12:44

    Nece doci u Srbiju 100%, pa odavde i nasi strsljenovi beze

  • Goran

    14. oktobar 2013 | 14:13

    Sad ce da krene masovna vakcinacija protiv uboda strsljenova a ministar zdravstva ce prvi da se vakcinise pred kamerama :-)

  • Zorica

    14. oktobar 2013 | 13:13

    Pčelari i njihove izjave :D Ipak treba verovati biologu Ivanu Aleksiću, ipak se on školovao i daleko kompetetniji od kakvih izjava pčerala.Kakva naučnofantastika da stršljen juri čoveka 200 metara .D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA