HAOS U REGIONU: Nesreće regionalnih avio-kompanija sve učestalije (FOTO)

- Ove "nezgode" se dijagnostifikuju kao incidenti. Između njih ne postoji nikakva veza. To su sve tehnički problemi, koji su rešivi i ne ugrožavaju bezbednost putnika - izjavio je za Telegraf Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar

  • 2

Avionske nesreće u regionu u poslednje vreme sve su učestalije, što je nametnulo pitanje da li je i koliko zagarantovana sigurnost putnika koji koriste usluge regionalnih avio-prevoznika. Hrvatska nacionalna akompanija "Kroacija erlajnz" imala je najviše pehova sa njihovim avionima, čak tri dana zaredom u septembru su imali probleme sa letelicama.

Sredinom janura je letelica iz Bosne i Hercegovne pri sletanju skrenula sa piste i vozila po travi oko 350 metara pre nego što je ponovo uspela da dođe na pistu. Nesreća se dogodila u Kopenhagenu, u avionu koji je doleteo iz Sarajeva. U izveštaju nakon istrage ceo događaj je opisan kao "ozbiljan incident". Naime,  istragom je utvrđeno da desni motor aviona nije reagovao na smanjenje brzine prilikom sletanja i da je zbog toga avion završio na travi pored piste.

Sredinom juna ove godine avion crnogorskog “Montenegro erlajnza” poleteo je iz Podgorice za Beograd, ali je morao da se vrati sa pola puta zbog kvara pri kom je morao da u vazduhu ispusti veću količinu kerozina.

Letelica "erbas A319" hrvatskog “Kroacija erlajnza” na relaciji Pula – Frankfurt zatražila je u avgustu sletanje u Zagrebu zbog tehničkog kvara na sistemu za hidrauliku, zbog čega su preventivno pozvani vatrogasci, ali je avion bezbedno sleteo. Dok je avion kompanije “Adrija ervejz” koji je trebalo da stigne iz Ljubljane u Beograd, u toku Evrobasketa u Sloveniji, morao prinudno da se vrati na ljubljanski aerodrom zbog tehničkih problema.

NAJKRITIČNIJE U "KROACIJA ERLAJNZU"

Hrvatski mediji su objavili snimke iz aviona "Kroacija erlajnza" koji je prinudno sleteo na nos u Cirihu, 27. septembra, jer je ostao bez jednog točka. Na videu iz aviona, koji je kružio iznad Ciriha kako bi potrošio gorivo, vidi se panika u letelici, mnogi su se molili i cupkali. Na snimku je primetan i blagi strah kod stjuardesa, koje su ipak ostale prisebne i reagovale mirno – u svakom slučaju najhrabrije u avionu.

Na avionu hrvatskog avio-prevoznika je dan posle tokom poslepodnevnog leta iz Dubrovnika za Rim došlo do indikacije greške na sistemu motora, pa je bio preventivno preusmeren na aerodrom Split. Utvrđeno je da je siguran za let i nastavio je putovanje za Rim. Na beogradski aerodrom je 30. septembra tokom pripreme za let aviona "Kroacija erlajnsa" za Split došlo do tehničkog kvara, odnosno do problema sa pokretanjem motora. Avion je iz preventivnih razloga privremeno povučen iz saobraćaja. Sve tri nezgode su se desile avionima tipa Dash 8 – Q400 hrvatskog prevoznika.

Još jedna misterija se desila na području našeg regiona, kada je američki borbeni avion “F-16" nestao iznad Jadranskog mora, pošto je pilot prijavio da ima problem sa letelicom. U avionu koji je poleteo iz Avijana nije se nalazilo oružje, ali su vremenski uslovi bili veoma nepogodni.

- Ove "nezgode" se dijagnostifikuju kao incidenti. Između njih ne postoji nikakva veza. To su sve tehnički problemi, koji su rešivi i ne ugrožavaju bezbednost putnika - izjavio je za Telegraf  Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar i vlasnik sajta tangosix.rs.

Vojinović je rekao da se na ove incidente obraća velika pažnja, jer su medijski propraćeni.

- Da su to ozbiljni slučajevi, što se tiče hrvatskih letelica, onda bi se prizemljila flota širom sveta dok se ne bi utvrdio uzrok. Ali to ovde nije slučaj, jer su u pitanju problemi koji mogu da se otklone - rekao je vazduhoplovni novinar Vojinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    8. oktobar 2013 | 07:28

    To se za JAT-SAT ne odnosi jer mi odavno nismo deo regiona.Svi su nam toliko odmakli da smo ostali sami na start liniji.Noemalno je da se o našim avionima ćuti ali rešenje je tu za koj dan-stiže novi samo 15 godina nov A-319.

  • garava bosanka

    8. oktobar 2013 | 15:47

    kad ugledah drugu sliku srce mi ko džamija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA