TEMA TELEGRAFA: Kako će izgledati prodaja zimnice na pijaci ako hoćemo u EU

Poljoprivrednici će na svim proizvodima, pa i zimnicama koje iznose na pijačne tezge, morati da imaju deklaracije ili će ono što prodaju biti okarakterisano kao siva ekonomija

  • 15

Već decenijama zimnica se bez ikakvih problema nabavljala na gradskim pijacama. No, da li ćemo s ovom tradicijom moći da nastavimo ukoliko želimo da uđemo u Evropsku uniju, pitanje je koje je istraživala ekipa Telegrafa.

Suština problema leži u tome što bi zimnice bez deklaracije koje poljoprivrednici iznose na pijačne tezge mogle da budu okarakterisane kao nelegalna prodaja ili siva ekonomija, što prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, u suštini i jesu.

- Za sada se ovakva vrsta plasiranja proizvoda ne sankcioniše, ali kao predsednik organizacije za zaštitu potrošača moram da istaknem da je u interesu svih kupaca da znaju u kakvim higijenskim uslovima je zimnica koju pazare napravljena, kao i kakav je precizan sastav onoga što kupuju - objašnjava za Telegraf Papović.

On dodaje da je najveći trenutni problem u tome što kao država nemamo razrađenu strategiju po pitanju Pravilnika o kvalitetu koji propisuje Svetska trgovinska organizacija.

- Ovo pre svega znači da nećemo moći da izvozimo ni gram onoga što proizvedemo ako ne poštujemo pravilnike potrebnog kvaliteta. Poražavajuće je, međutim, da neke proizvode još nismo ni registrovali, poput turšije, na primer. Nemamo ništa protiv toga da poljoprivrednici prodaju svoje proizvode i plasiraju zimnice na pijacama, ali da se razumemo, svi proizvodi bi trebalo da budu registrovani! - kategoričan je Papović.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je u okviru Zakona o geografskom poreklu nekom od oznaka geografskog porekla (imenom porekla ili geografskom oznakom) do sada zaštićeno 33 proizvoda iz Srbije.

- Zaštićeni su: Goveđa užička pršuta, Svinjska užička pršuta, Užička slanina, Sremski kulen, Sremska domaća kobasica, Sremska salama, Požarevačka kobasica, Rtanjski čaj, Krivovirski kačkavalj, Homoljski ovčji sir, Homoljski kozji sir, Homoljski kravlji sir, Vršačko šampion pivo, Kladovski kavijar, Apatinsko Jelen pivo, Petrovska Klobasa, Leskovačko roštilj meso, Valjevski duvan čvarci, Svrljiški kačkavalj, Futoški sveži i kiseli kupus, Homoljski med, Ariljska malina, Svrljiški belmuž, Staroplaninski kačkavalj, Leskovački ajvar, Fruškogorski lipov med, Kačarski med, Sjenički ovčji sir, Sjenička jagnjetina, Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, Somborski sir, Ečanski šaran i Zlatarski sir - navode za Telegraf iz ovog ministarstva.

Dodaje se da je problem to što, za većinu proizvoda koji su zaštićeni, ne postoji dovoljan broj prozvođača koji imaju status ovlašćenog korisnika, odnosno koji mogu da proizvode i prometuju proizvode koji nose neku od oznaka geografskog porekla.

Nadležni iz JKP "Gradske pijace" objasnili su nam da priča o nebezbednosti zimnice ili bilo kog drugog proizvoda sa tezgi nije osnovana i da je kontrola kvaliteta i ispravnosti namirnica na pijacama redovna.

- Nadležne inspekcije dolaze na pijace u skladu sa svojim internim planom. Kontrolu kvaliteta ispravnosti zimnice vrši poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i tržišna inspekcija Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija - kažu za Telegraf iz ovog preduzeća.

Sa ciljem intenzivnijih kontrola proizvoda, "Gradske pijace" planiraju potpisivanje Memoranduma o monitoringu kvaliteta i bezbednosti hrane na pijacama s inspekcijama nadležnih ministarstava.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Правдa

    18. novembar 2013 | 09:23

    Mislim da su babe sa pijace najveci neprijatelj nasih eu integracija.

  • Marrina

    18. novembar 2013 | 10:50

    Jao Zorice, od tvojih komentara mi se povraca..Ne mogu da verujem da postoji neko sa takvim mozgom..Pijaca postoji od pamtiveka vidim drzava je propala zbog toga..Kad udjemo u EU jescemo GMO jel za to navijas?Idi bre zeno leci se...

  • Cakan

    18. novembar 2013 | 09:16

    Necemo u EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA