Austrija proterala stotine sirijskih izbeglica!

Samo u septembru je među 573 uhvaćenih ilegalnih migranata bilo 259 Sirijaca, a među njima su bile grupe i sa malom decom

  • 2

Dok se u Austriji vodi debata o prijemu više izbeglica iz Sirije, ova zemlja proteruje sirijske državljane. Sve više izbeglica iz Sirije dospeva ilegalno u Austriju, a to pokazuju podaci pre svega iz austrijske pokrajine Tirol, koja se graniči sa Italijom.

Policija je između jula i septembra u Tirolu uhvatila 494 sirijske izbeglice, navodi bečki dnevnik „Esterajh“ pozivajući se na Haralda Baumgartnera iz policije za strance. Samo u septembru je među 573 uhvaćenih ilegalnih migranata bilo 259 Sirijaca, a među njima su bile grupe i sa malom decom, rekao je on. Od tog broja 17 je podnelo zahtev za dobijanje azila, a ostatak od 242 je proteran u Italiju.

Izbeglice koje su došle u Austriju iz Italije ili druge takozvane bezbedne treće zemlje se prema pravilima EU ponovo proteruju u te države. Ova praksa sada je na meti kritike, posebno posle tragedije oko izbeglica koje su se udavile ispred italijanskog ostrva Lampeduza. Šef italijanskog regiona Južni Tirol Luiz Durnvalder s tim u vezi je od Austrije zatražio veću toleranciju prema izbeglicama koje žele iz Italije preko Austrije da putuju u Nemačku.

Inače, Austrija je krajem avgusta iskazala spremnost da primi 500 izbeglica iz Sirije, od kojih su prvi stigli ove nedelje. Šef socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu, Hanes, istakao je da je potrebno biti solidaran u politici prema izbeglicama. Prema njegovim rečima tragedija u Lampeduzi mora biti povod za usvajanje kvota za prijem izbeglica.

Izjavu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner da najpre treba druge zemlje EU da pokažu odgovornost i primene izbeglice Svoboda je okarakterisao „smešnom“. „Činjenica da Austrija ima veliki broj izbeglica po glavi stanovnika ne znači da Austrije ne može ništa učiniti. Austrija mora pokazati svoju spremnost, naravno u skladu sa svojim mogućnostima“, poručio je ovaj austrijski političar.

On je zatražio da se zemljama, koje su suočene sa velikim talasom izbeglica, kao što je sada Italija, mora pomoći.

(Telegraf.rs/ Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    8. oktobar 2013 | 12:53

    Tako se to radi,a ne kod nas prihvataju sve zive i na kraju se cude kad nam neko otme zemlju....

  • Zeus

    8. oktobar 2013 | 12:53

    Fasisti ostaju fasisti, sve zakone su izsupljili da mogu i pored ljudskih prava zivjet ko fasiste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA