PREPORUKA IZ LAGUNE: "Gnusoba" Svetislava Basare

U Basarinom romanu "Gnusoba" pročitajte o srpskom menatlitetu i naciji. Ukoliko više volte istorijske roman tu je knjiga Stele Dafi "Purpurni plašt" o čuvenoj carici Teodori, a u prvencu Novaka Đokovića otkrićete tajnu uspeha prvog tenisera sveta

  • 0

Iz izdavačke kuće Laguna stiže nam roman "Gnusoba" Svetislava Basare, koji govori o srpskom mentalitetu, političkoj psihopatologiji nacije, knjiga "Purpurni plašt" Stele Dafi, o vizantijskoj carici Teodori i caru Justinijanu, i prva knjiga Novaka Đokovića "Serviraj za pobedu".

"Gnusoba"

Svetislav Basara

Mandarić i Masleša, dva glavna lika ovog romana, obračunavaju se sa srpskim primitivizmom i mentalitetom, ali ovoga puta kolektivno izopačenje oličeno je u novijoj političkoj psihopatologiji, koja u još jednoj bespoštednoj Basarinoj satiri dodaje nove, manične crte u karakterologiji nacije. Njihovo se poimanje demokratske Srbije u osnovi ne razlikuje, samo su različite njihove reakcije na nastalu epohu navodno oslobođenu jednoumlja: jedan protagonista, rastrzan između euforije i depresije, dobija napade bipolarnog poremećaja, a drugi se trudi da ga smiri i uveri da je to sudbina koju ne možemo izbeći.

U pozadini njihovog dijaloga, koji će do suza nasmejati čitaoce i na kraju im ostaviti gorak okus u ustima, naći će se lik Zorana Đinđića, čoveka koji se, po mišljenju obojice protagonista, upustio u zaludan naum da dovede svoje sunarodnike u kakav-takav red.

"Purpurni plašt"

Stela Dafi

Nastavljajući pripovesti o vizantijskoj carici Teodori i caru Justinijanu, "Purpurni plašt" nam otkriva zavodljivu i nesvakidašnju caricu koja izranja iz senki istorije i stupa u blistavu svetlost. Nekada bezmalo robinja, medvedarova kći koja je bosonoga trčala ulicama Carigrada, postala je teu doron, božji dar, carica Istočnog rimskog carstva i najmoćnija žena na svetu.

Mudra, hrabra i bezdušna kada oseti izdaju, Teodora vlada naporedo sa svojim mužem: u svetu političkih brakova, oni su jedinstven par koji vezuje ljubav.

Dok na granicama Carstva besne ratovi, Teodora otkriva da najveća opasnost po njenu vlast – i po njen život – počiva mnogo bliže palati. Tek iz razornih i jezivih ustanaka koji plamte širom grada, od osvetoljubivih neprijatelja koji nikada neće prihvatiti "Teodoru iz Burdelja", iz kuge, zavera i ubistava, ona će naučiti šta zaista znači biti carica.

Obuhvatajući raspon od dramatičnih dvadeset godina Teodorine vladavine, "Purpurni plašt" daje živ portret ove harizmatične i nesvakidašnje žene, a ujedno je i zanosno istraživanje užitaka i bremena moći.

"Serviraj za pobedu"

Novak Đoković

Novak Đoković je, po mišljenju sportskih novinara, 2011. ostvario najbolju igračku sezonu u istoriji tenisa. Osvojio je deset turnira, od toga tri grend slem titule, i ostvario niz od četrdeset tri uzastopne pobede. A nepune dve godine ranije ovaj šampion začudo jedva da je mogao da završi turnir. Kako je igrač koga su dotle mučili bolovi, teškoće sa disanjem i povrede na terenu odjednom postao teniser broj 1 na svetu? Odgovor je neverovatan: promenio je način ishrane.

U knjizi Serviraj za pobedu Đoković priča kako je preživeo bombardovanje Beograda, kako je odrastao u ratom razorenoj Srbiji i probio se među najbolje igrače u svom sportu. Potom nam otkriva način ishrane koji ga je sasvim preobrazio i uzneo na sam vrh. Kako je nastavio da unapređuje svoju ishranu, tako su mu nestali zdravstveni problemi i oslabio je, a bolje zdravlje i mentalna snaga omogućili su mu da ostvari svoja dva sna iz detinjstva: da osvoji Vimbldon i postane najbolji teniser na svetu.

Đoković je sad napravio plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život. Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Đoković vam još daje i savete kako da se oslobodite stresa i koje lake vežbe da radite da biste se pokrenuli i razgibali, iste one koje i on radi pre svakog meča.

Ne morate da budete sportska superzvezda da biste živeli i osećali se bolje. Uz Serviraj za pobedu samo vas dve nedelje deli od vašeg novog spremnijeg, jačeg, zdravijeg ja.

Top lista Laguninih izdanja:

1. Rukopis otkriven u Akri

Paulo Koeljo

2. Tamo daleko

Vuk Drašković

3. A planine odjeknuše

Haled Hoseini

4.Vidovite priče

Dušan Petričić, Ljubivoje Ršumović

5. Mia i ja: Moja vilinska bojanka 

Grupa autora

6. Šest godina

Harlan Koben

7. Život je uvek u pravu

Grupa autora

8. Iščezla

Džilijen Flin

9. Klub Žilijet

Saša Grej

10. Konstantin

Ivan Ivanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA