Otvorena izložba o Stefanu Nemanji u Narodnom muzeju

U galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova". Ovom prilikom moći će da se vidi i "Miroslavljevo jevanđelje", koje se konačno vratilo kući

  • 4

U Narodnom muzeju u Beogradu, u obnovljenom prostoru galerije na prvom spratu, otvorena je izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja − devet vekova", povodom 900 godina od rođenja rodonačelnika loze Nemanjića.

Izložbu je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić, a mnogobrojne posetioce, među kojima su bili crkveni velikodostojnici, članovi diplomatskog kora i državni zvaničnici, pozdravili su episkop Andrej, kao izaslanik patrijarha Irineja, i v.d. direktora Narodng muzeja, magistar Bojana Borić Brešković.

Ristić je istakao da je vladavina Stefana Nemanje u drugoj polovini 12. veka označila period nastanka i utemeljenja srpske srednjevekovne države i da je takođe ostavila dubok trag u našoj kulturi, prosveti, religiji i umetnosti.

- Bio je dinamičan i vešt državnik, ali istovremeno duhovno visoko uzrastao vladar koji je život završio na danas neobičan način, dobrovoljnim povlačenjem, odlaskom u manastir, sa suprugom. On je time dao primer svojim naslednicima - rekao je Ristić.

Njegova graditeljska delatnost, kako je dodao, "impresivna je i predstavlja dragocen segment ne samo nacionalne, već i evropske i svetske kulturne baštine, a nama daruje radost što posedujemo Studenicu i Hilandar".

- Dragocene su i njegove pouke, zapisane u žitijima, koje ukazuju na neophodnost duhovnog uzrastanja, čovekoljublja, praštanja i jedinstva u jednoj naciji", koja je tada bila u nastajanju, a te pouke su od izuzetne vrednosti i u ovo vreme - izjavio je Ristić.

On je izrazio zahvalnost stručnjacima Narodnog muzeja i svima koji su pomogli realizaciju izložbe, dodajući da "Muzej zapravo nikada nije bio zatvoren", jer je radio što u svom, što u drugim prostorima u Srbiji i inostranstvu.

On je dodao da će ovom prilikom moći da se vidi i "Miroslavljevo jevanđelje", "koje se konačno vratilo kući".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    8. oktobar 2013 | 21:16

    Немања је "сакупљао" православне србе и са њима основао државу. Нити је било нити ће му бити равног. Хвала и вечна му слава.

  • Бинср

    8. oktobar 2013 | 20:29

    Није нација тада била у настајању, Немањићи су само наследници бројних и моћних династија које су владале Србијом пре њих. Српски календар броји 7522 годину...

  • ej

    8. oktobar 2013 | 20:53

    ja sam ponosan sto sam srbin.tako velika smo nacija u svemu,a ne postujemo sami sebe.onda smo ziveli u jednoj drzavi,a danas u deset manjih...jedni druge zovemo ustasama,turcima,balijama.e dokle smo dogurali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA