CIA: Tuđman želeo da raketira Beograd!

U tajnim dokumentima američke obaveštajne agencije je navedeno da je tadašnji predsednik Hrvatske bio spreman da napadne Beograd, ako bi Milošević reagovao na ofanzivu Hrvatske vojske u SAO Krajini

  • 48

Franjo Tuđman je bio spreman da raketira Beograd, ako bi jugoslovenska vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofanzive hrvatske vojske. Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograda, izvestili su svoju centralu u Vašingtonu jula 1995. godine radnici specijalnog odreda CIA za Balkan.

U nedavno objavljenim CIA dokumentima nalazi se i spis u kojem radnici američke obaveštajne službe na deset stranica vrlo detaljno opisuju trenutno stanje u Hrvatskoj i predviđaju dalji razvoj događaja. Zaključak je jasan - Hrvatska je trebalo da napadne krajiške Srbe. Pogrešili su u proceni kada će se napad dogoditi, jer su mesec dan pre Oluje su svoje šefove obavestili da će se napad dogoditi tek na jesen.

Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofanzivu Hrvatske vojske, obaveštajci CIA su procenili da bi Milošević u odbranu SAO Krajine mogao poslati oko 22 hiljade vojnika i 700 tenkova i teško oklopnih vozila. Ipak, visoki hrvatski funkcioneri uverili su obaveštajce CIA da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda.

Sudeći prema izveštaju, radnici CIA u to su poverovali iako je stvarno stanje bilo sasvim drukčije. Naime, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara.

Nekoliko meseci ranije na vojnoj paradi pokazan je rakteni sastav S300 kojim se mogu gađati dalekometni ciljevi na zemlji, ali ovaj sastav nikad nije bio operativan. Osim S300, Hrvatska nije imala ni jedan drugi raketni sastav kojim bi mogla dosegnuti Beograd ili neke bliže ciljeve.

Iako će se u kasnijim izveštajima radnici CIA čuditi što Milošević nije reagovao na ofanzivu Hrvatske vojske, sasvim je sigurno da su i do njega došle informacije da je Tuđman spreman da napadne Beograd, a sigurno je video i raketni sastav S300, što ga je pokolebalo u eventualnoj odluci da svojoj vojsci naredi ulazak u Hrvatsku.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnjilist.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    9. oktobar 2013 | 11:07

    Да је Туђман, којим случајем, то урадио, хрватска не би постојала.. :)

  • Nenad Minic

    9. oktobar 2013 | 11:09

    PA sve i da je imao rakete,imamo i mi PVO..Ovo je glupost i nije ozbiljno...

  • Hawk

    9. oktobar 2013 | 11:44

    Onda bi i Srbija usla u rat i pregazili bi vas ko plitak potok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA