ALARMANTNO: Nivo radijacije u Fukušimi veći nego ikad!

Incidenti u Fukušimi se nastavljaju - šest radnika izloženo radioaktivnoj vodi u trenutku kad je nivo radijacije skočio 13 puta u odnosu na prethodni dan

  • 2

Nivo radijacije u morskoj vodi izvan oštećenog nuklearnog reaktora Fukušima ove nedelje je dostigao najvišu vrednost u poslednje dve godine, saopštio je operater.

Tepko je objavio da je jučerašnji nivo radijacije, kada je šest radnika bilo izloženo visoko radioaktivnoj vodi, skočio 13 puta od vrednosti prethodnog dana, što je najviši nivo od 2011. Jak zemljotres i cunami pogodili su marta 2011. nuklearku, izazvavši topljenje jezgra i eksploziju hidrogena. U poslednjem incidentu, kako podseća Rojters, jedan radnik je greškom skinuo jednu cev sa sistema za prečišćavanje vode, ispustivši tom prilikom sedam tona radioaktivne vode.

Tepko je saopštio da su vrednosti Cezijuma 134 i 137 izvan pogođenog reaktora broj 2 povećane na 1.200 bekerela po litri, što je 13 puta viši nivo nego u utorak. Jedan portparol kompanije Tepko je saopštio da je skok nivoa radijacije izazvan radovima u blizini reaktora 2. Radnici su ispuštali hemikalije za jačanje tla na dnu mora kako bi sprečili da kontaminirana voda dospe u okean.

Prošlog meseca je premijer Japana Šinzo Abe obećao Međunarodnom olimpijskom komitetu da su problemi oko radioaktivne vode u Fukušimi pod kontrolom i da je kontaminacija ograničena na luku u blizini nuklearke.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA