UBEDLJIVO: Ilham Alijev ponovo predsednik Azerbejdžana

Posle skoro 98 odsto prebrojanih glasova, Alijev je postigao nadmoćnu pobedu na izborima osvojivši 84,6 odsto glasova, dok je njegov najbliži konkurent daleko iza njega - Džamalu Hasanliji na drugom mestu pripalo je 5,5 odsto glasova

  • 0

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev (51) proslavio je ubedljivu pobedu na izborima i osvojio treći mandat, dok njegovi protivnici kažu da su izbore obeležile nepravilnosti.

Posle skoro 98 odsto prebrojanih glasova, Alijev je postigao nadmoćnu pobedu na izborima osvojivši 84,6 odsto glasova, dok je njegov najbliži konkurent daleko iza njega - Džamalu Hasanliji na drugom mestu pripalo je 5,5 odsto glasova, saopštila je izborna komisija.

- Predsednički izbori u Azerbejdžanu su bili trijumf demokratije. Činjenica da je glasanje bilo slobodno i transparentno, još jedan je značajan korak ka demokratiji- rekao je Alijev u obraćanju naciji preko televizije.

Glavni kandidat opozicije, istoričar Džamil Hasanli, dobio je poverenje 5,5 odsto glasača, dok je preostalih osam predsedničkih kandidata osvojilo znatno manje glasova.

Alijev gotovo da nije vodio predizbornu kampanju, odbijajući da se javno eksponira, a opozicija ga optužuje za hapšenje protivnika da bi ih eliminisao na izborima. Nasledio je 2003. svog oca Hajdara Alijeva na mestu šefa države i već 10 godina se nalazi na njenom čelu.

Džamil Hasanli je danas izjavio da osporava rezultate izbora i da će se žaliti na sudu.

- Sakupili smo mnogo primera kršenja izbornih pravila, registrovano je da su pojedini glasali više puta, da je posmatračima bio zabranjen pristup glasačkim mestima a i policija se mešala u izborni proces- saopštio je Hasanli.

Hasanli, koji je ranije optužio Alijeva za veliku korupciju, rekao je uoči izbora da će, ukoliko bude izabran, s mesta predsednika otići posle dve godine i uvesti parlamentarni sistem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA