Hrvatska vlada podržava vraćanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Hrvatska vlada odbacila je danas predlog koji su podneli saborski zastupnici za odlaganje postavljanja dvojezičnih natpisa na zgradama javnih institucija u Vukovaru

  • 3

Hrvatska vlada odbacila je danas predlog koji su podneli saborski zastupnici za odlaganje postavljanja dvojezičnih natpisa na zgradama javnih institucija u Vukovaru do narednog popisa stanovništva.

Predlog trećine zastupnika Sabora je odbačen sa obrazloženjem da je suprotan odredbi Zakona o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim poveljama o zaštiti manjina i njihovih jezika u Hrvatskoj.

Premijer Zoran Milanović je, na početku sednice vlade koja je bila otvorena za medije, rekao da je Hrvatska na svakom delu svoje teritorije pravna država.

On je, povodom ponovnog skidanja dvojezičnih ploča u Vukovaru proteklih dana, rekao da mu je žao ako nekome smeta da se drugo pismo koristi na javnim zgradama, ali da oko toga nema izbora.

- Ovo što radimo, radimo zato što to želimo. Kao što se kao Hrvat zalažem za prava manjina, tako se i u BiH zalažem za prava onih koji su u manjini. Imamo iste kriterijume kod kuće i u inostranstvu-  rekao je Milanović.

Milanović je izrazio žaljenje ako nekome to smeta.

- Ni na žalost, ni na sreću, to tako mora da funkcioniše - rekao je on.

Hrvatski premijer je izrazio spremnost da razgovara sa predstavnicima "Štaba branitelja Vukovara" iako, kako je rekao, smatra da je "taj pojam više iz rata nego iz mira".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA