Ujedinjene nacije krive za smrt 700.000 ljudi!

Haićani optužuju UN za širenje kolere, tužba je prosleđena saveznom sudu u Menhetnu, ali se UN poziva na imunitet i odbija da prihvati odgovornost

  • 4

Haićani koji su preživeli koleru traže od Ujedinjenih nacija odšetu u vrednosti od nekoliko milijardi dolara za širenje epidemije i zataškavanje sopstvene odgovornosti. Istraživanja dokazuju da se kolera pojavila u Mireibalasu dolaskom mirovnih jedinica UN-a iz Nepala, u kome je tada harala genetski slična vrsta kolere od koje je do sada umrlo oko 700.000 Haićana.

Mirovnjaci koji su stigli iz Nepala bili su smešteni u kampu blizu Mirebalaisa, pored najvećeg izvora pitke vode. Pet dana nakon njihovog dolaska, od kolere je preminuo Haićanin koji je živeo nizvodno od kampa, a samo mesec dana kasnije kolera se proširila na sve delove Haitija.

Kada je Institut za pravdu tražio odštetu od Ujedinjenih nacija, odgovor u kome se UN poziva na imunitet je stigao tek 15 meseci kasnije. Tužba je prosleđena saveznom sudu u Menhetnu, međutim, strahuje se da tužba protiv UN-a neće proći.

Kolera, koja na Haitiju nije bila prisutna vekovima, sada se proširila na Venecuelu, Kubu i Dominikansku Republiku i na ovom području usmrtila 8.500 ljudi.

Iako su Ujedinjene nacije uložile čitavo bogatstvo za iskorenjivanje kolere, nisu pokazale volju da se nagode sa preživelim žrtvama, koje za vreme epidemije nisu imale pristup bolnicama, a ni sredstva kojima bi sahranile svoje najbliže.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nazlost

    10. oktobar 2013 | 16:14

    Svijet to zna oduvijek .to je jedina njihova misija da sto vise naroda na tim prostorima istrijebe.

  • heisenberg

    10. oktobar 2013 | 16:29

    ko ce da odgovara

  • Dutch

    10. oktobar 2013 | 21:27

    Na delu je Gejtsov plan smanjenja populacije. Un ubice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA