Ovo je 10 najtraženijih terorista na svetu (FOTO) (VIDEO)

Američka mreža CNN objavila je listu najozloglašenijih terorista na svetu. Na prva tri mesta su glavni ljudi Al Kaide, a američka vlada za "glavu" lidera te terorističke organizacije Ajmana al Zavahrija, koji je na prvom mestu, nudi 25 miliona dolara

  • 20

Američki CNN objavio je svoju listu 10 najozloglašenijih svetskih terorista na kojoj, kako je i očekivano, prva tri mesta zauzimaju vođe i operativci Al Kaide. Čečenski terorista Doku Umarov nalazi se na samom začelju liste.

Prvo mesto zauzima lider Al Kaide Ajman al Zavahiri (62), koji je posle likvidacije Osame bin Ladena premestio težište akcija te organizacije iz graničnog područja Avganistana i Pakistana na Arabijsko poluostrvo i zemlje Magreba.

Kako navodi CNN, Al Zavahiri se − svestan da su šanse da se organizuje "novi 11. septembar" minimalne − okrenuo manje ambicioznim i jeftinijim, mada takođe veoma brutalnim napadima na "mekše" mete, pa se fokusirao na uzimanje talaca, kako je preporučio u jednoj audio-poruci, "građane država koje učestvuju u invaziji na muslimanske zemlje".

Egipatski doktor nije harizmatičan kao njegov prethodnik Osama, a analitičari kažu da je Al Kaidu organizovao kao multinacionalnu kompaniju čiji je generalni direktor. Američka vlada za "glavu" Al Zavahrija nudi 25 miliona dolara.

Vicešampion na listi terorista je "zamenik generalnog direktora" Al Kaide Nasir al Vuhajši. Po obaveštajnim izvorima, Nasir ima tek 36 godina, ali veoma uspešnu profesionalnu biografiju. Svojevremeno lični sekretar Bin Ladena u Avganistanu, vratio se u rodni Jemen i završio iza rešetaka, ali ne zadugo: zajedno sa još nekoliko boraca Al Kaide iskopao je svoj put iz zatvora 2006.

Učestvovao je u organizovanju Al Kaide u Jemenu, isplanirao i sproveo prve napade na snage bezbednosti i strane turiste. Takođe, predvodio je ambiciozan napad na američku ambasadu u toj zemlji.

Danas je "emir" jemenske "podružnice" te terorističke organizacije, koji smatraju najopasnijim i najaktivnijim ogrankom Al Kaide trenutno u svetu, a njega "brojem dva" u celoj terorističkoj organizaciji, pa nije ni čudo što jemenske i američke snage već prilično dugo (i bezuspešno) pokušavaju da ga "smaknu".

Na trećem mestu je mladi operativac Al Kaide, 31-godišnji Saudijac Ibrahim al Asiri, glavni čovek te organizacije za eksplozive i bombe, kojeg američki agenti zovu "zli genije za minijaturne bombe".

Veruje se da je baš on napravio "bombu za donji veš" kojom je zamalo oboren američki avion iznad Detroita, na Božić 2009, kao i printer-bombu, koja je u upakovanom štampaču poslata iz Sane u Jemenu za SAD, ali je zahvaljujući "krtici" u redovima Al Kaide presretnuta na putu za konačnu destinaciju. Ta bomba bila je tako dobro sakrivena da, uprkos dojavi, britanska policija nije mogla da je pronađe kad je otpakovala štampač.

Na četvrtom mestu je Muhtar Abu Zubejr, lider somalijske grupe Al Šabab, koja je tradicionalno usmerena na uvođenje vladavine islama u Somaliju, pa je privukla brojne Somalijce iz rasejanja, iz SAD i Evrope.

Pod njegovim vođstvom, međutim, grupa se preorijentisala na napade izvan granica Somalije − na države istočne Afrike koje podržavaju vlast u Somaliji, posebno na Ugandu i Keniju, kao i borbu protiv zapadnih interesa na istoku Afrike.

Najpoznatiji teroristički napad ove grupe odigrao se u septembru u tržnom centru u Najrobiju, mada nije reč ni o najvećem niti o najsmrtonosnijem napadu El šababa.

Ovaj "šeik" je iz istočnog dela Somalije, veruje se da ima 36 godina, a retke fotografije pokazuju da je veoma mršav. Javnosti voli da se obraća audio-porukama, a bivši premijer Somalije opisao ga je jednom prilikom kao "najpametnijeg od svih lidera El šababa". Amerikanci za informacije o njemu nude nagradu od sedam miliona dolara.

Alžirac Moktar Belmoktar peti je na listi najtraženijih. Njegova baza je nepregledna pustinja Sahel, koja se proteže od Sahare do regiona Sudana. Pre godinu dana, on se verovatno ne bi ni našao na listi najtraženijih, ali je u međuvremenu osnovao elitnu jedinicu ilustrativnog naziva: "Oni koji se potpisuju krvlju".

Belmoktar je kombinacija džihadiste i običnog krijumčara i otmičara. Poznat je i kao "Gospodin Marlboro", pošto je čuven kao švercer cigareta. Veruje se i da je "zgrnuo" milione dolara otkupninama za zapadnjake otete u Maliju.

Rođen 1972, Belmoktar je odrastao u siromaštvu na jugu Alžira. Putovao je u Avganistan 1991, kao tinejdžer, da bi se borio protiv tada komunističke vlade, a u Alžir se vratio kao prekaljeni ratnih sa nadimkom "Jednooki", zbog posledica povrede u ratu. Amerikanci za njega nude nagradu od pet miliona dolara.

Abu Muhamed al Džulani je na šestom mestu. On je vođa Al nusra fronta, najopasnije pobunjeničke frakcije u Siriji. Grupa je formirana januara 2012, ima oko 10.000 boraca, od kojih su se mnogi ranije borili u Iraku. Njihov "specijalitet" su samoubilački bombaški napadi improvizovanim bombama.

O samom Al Džulaniju veoma se malo zna, pa čak nema ni njegove slike. Neizvesno je i koje je nacionalnosti, ali se veruje da se borio u Iraku. Izvori kažu da je na svim sastancima grupe njegovo lice uvek pokriveno, čak i kad se sastaje sa ostalim vođama.

Abu Bakr al Bagdadi sedmi je na listi i on je vođa "Islamske države Irak i Sirija", a zapadne službe priželjkuju produbljenje njegovog sukoba sa Al Džulanijem − jer smatraju da bi njihova bliža saradnja bila "scenario za noćnu moru". Mada, na terenu dve grupe zasad sarađuju, boreći se protiv režima u Siriji. Nagrada za Al Bagdadija je 10 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog lociranja.

Osmi je Siradžudin Hakani, koji je svoje aktivnosti sa Bliskog istoka "preselio" u granični region Avganistana i Pakistana, u kojem se za poziciju "gura" nekoliko grupa - čekajući da američke trupe dogodine napuste Avganistan.

Hakanijeva mreža odgovorna je za seriju najsmrtonosnijih napada u Kabulu poslednjih godina - Serena hotel 2008. godine, šest mrtvih, Interkontinental u junu 2011, 12 mrtvih. Američki zvaničnici tvrde da je grupa odgovorna i za smrt više od 1.000 američkih vojnika u Avganistanu.

Hakani je sin osnivača grupe i ima četrdesetak godina. Zovu ga i Siraj. "Siraj je brutalni kriminalac i ubica", opisao ga je jednom prilikom jedan od američkih komandanata u Avganistanu. Nagrada za informaciju o Hakaniju je pet miliona dolara.

Poslednja dva mesta na "Top 10" listi terorista, po CNN-u, zauzimaju Abubakar Šekau i Doku Umarov.

Šekau sa svojom grupom "Boko haram" deluje u zapadnoj Africi, a napadaju crkve i druge hrišćanske mete, policiju i umerene muslimane u Nigeriji. Samo prošlog meseca pripadnici grupe Boko haram upali su na koledž i na spavanju pobili 40 studenata. Nagrada za informaciju o Šekau je sedam miliona dolara.

Čečen Doku Umarov verovatno bi bio prvi na nekoj ruskoj listi najozlogašenijih terorista, ali se na listi CNN našao tek na desetoj poziciji.

On predvodi grupu "Kavkaski emirat", pokušavajući da uvede islamsku vladavinu u najveći deo južne Rusije. Na američkoj listi terorista je od 2010, a neprijateljima − osim Rusije − smatra SAD, Izrael, Veliku Britaniju.

Američke vlasti još istražuju da li su s tom grupom bili povezani bostonski bombaši, braća koja su izvela napad na maratonu u aprilu.

Ruske instuitucije i civili njihova su glavna meta, a u januaru 2011. izveli su napad na moskovskom aerodromu Demodedovo, ubivši 36 ljudi, kao i samoubilačke napade na moskovskoj metro stanici 2010, kad je ubijeno 40 ljudi.

Umarov je rođen na jugu Čečenije 1964. godine, a u borbi protiv Rusije je još od 1994, kad je tadašnji predsednik Boris Jeljcin poslao trupe u čečenski region. Američka nagrada za informaciju − pet miliona dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    10. oktobar 2013 | 22:50

    Petar@ lepo si to primetio

  • Petar Arsenijevic

    10. oktobar 2013 | 20:33

    Ovi samo smetaju najvecem teroristi sveta -Americi- zato je i sastavljena lista!

  • .....

    10. oktobar 2013 | 20:11

    Verujte mi da ima mnogo većih terorista od ovih navedenih.... Ali se o njima ne priča jer nisu muslimani....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA