Počinje 54. Oktobarski salon

Oktobarski salon traje do 17. novembra, a večeras će biti otvoren performansom "Odbrambeni mehanizmi za ugrožene vrste" kanadske umetnice Aleksis O'Hare

  • 0

Najuglednija smotra vizuelne umetnosti u Srbiji 54. Oktobarski salon biće zvanično otvoren večeras u Zepter Expo-u, bivšoj Robnoj kući "Kluz", pod sloganom "Niko ne pripada tu više nego ti".

Salon traje do 17. novembra, a kustosi su kolektiv "Red Min(e)d" koji čine Danijela Dugandžić Živanović (Sarajevo), Katja Kobalt (Minhen/Ljubljana), Dunja Kukovec (Ljubljana) i Jelena Petrović (Ljubljana/Beograd).

Naslovljena po motivima knjige Mirande Džulaj, izložbu čine radovi četrdesetak umetnica - slike, skulpture, video-radovi, zvučne instalacije, kao i događaji koji su njen sastavni deo.

Postavka Salona, prema rečima Petrovićeve, bavi se politikom u svakodnevnom životu i postavlja pitanje "šta zapravo za nas kao pojedince i pojedinke znači feminizam, emancipacija, kako ga živimo i kako ga na neki način uključujemo u svoje stavove, rad, svakodnevni život".

- Izložba je usmerena na različite tematske okvire i ta politika svakodnevnog života je podeljena na različite segmente - od kritike art sistema do društveno-političkih pitanja, odnosno političko angažovane umetnosti - istakla je ona.

U okviru izložbe se nalaze i takozvane "stanice" kao što je upitnik o feminizmu koji može da se popuni na licu mesta, "reading room" koji sačinjavaju katalozi i audio-video kutak sa intervjuima s umetnicima.

Najavljena je i kustoska škola koju će voditi Jelena Vesić i kolektiv A7 iz Minhena.

Oktobarski salon će otvoriti Aleksis O'Hara performansom "Odbrambeni mehanizmi za ugrožene vrste", a manifestaciju organizuju Kulturni centar Beograda uz podršku Ministarstva kulture, Cepter Expo-a, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA