Nobel za mir organizaciji za zabranu hemijskog oružja

Glavni favorit za Nobela za mir 2013. spominjala se Malala Jusafzai (16), međutim, problem su bile njene godine. Ovogodišnji laureat je organizacija koja je zadužena za zabranu hemijskog oružja, koje je masovno uništavano nakon sirijskog napada

  • 2

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je dobitnik laureata ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, za koju je predloženo rekordnih 259 kandidata, uključujući 50 organizacija.

Prema prošlomesečnom američko-ruskom dogovoru, čitav arsenal sirijskog hemijskog oružja treba da bude uništen do sredine naredne godine.

Glavni favorit za Nobela za mir 2013. spominjala se Malala Jusufzai (16), koju su prošle godine talibani ranili u glavu jer je zastupala pravo žena i devojaka na obrazovanje. Mlada Pakistanka je u julu održala govor pred Ujedinjenim nacijama, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da je ućutkaju.

Jedini problem Malale su predstvaljale njene godine, koje su njen hendikep za dobijanje nagrade. Malala sada živi u Londonu, ali i dalje je izložena pretnjama talibana. Evropski parlament u Strazburu juče joj je dodelio Nagradu Andrej Saharov, koju dodeljuje borcima za ljudska prava.

Tavakol Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, koja je dosad najmlađa dobitnica Nobela, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu. Mnogi su tada zamerali što je prestižno priznanje dodeljeno tako mladoj ženi.

Pored Malale, kao kandidati su se spominjali doktor Denis Mukvege, hirurg iz Konga, poznat po snažnom zalaganju za prava žena, koji je u bolnici koju je osnovao u Bukavu 1999. pružio pomoć hiljadama silovanih žena, ruski aktivisti, kao i egipatska naučnica Megi Gobran, stručnjak za kompjutere, koja je odbacila akademsku karijeru i postala kaluđerica koptske crkve, na čelu dobrotvornog društva za decu od 1989.

Spekulisalo se da bi jedan od kandidata za Nobela za mir mogao da bude američki redov Čelsi Menig, koja je pod muškim imenom Bredli 21. avgusta osuđena na 35 godina zatvora zbog odavanja poverljivih dokumenata Vikiliksu.

Amerikanac Edvard Snouden, koji je odao poverljiva dokumenta Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), takođe je dobijao pažnju na kladionicama. Ali to je bacanje novca pošto je krajni rok za nominacije bio 1. februar, nekoliko meseci pre nego što se njegovo ime pojavilo u javnosti.

Dobitnici nagrade koja nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita, dobijaju medalju i ček na 1,20 miliona dolara.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine osvojila je Evropska unija, a tu nagradu je malo ko shvatio i mnogi su je doveli u pitanje.

Norveška nacionalna televizija je pre nekoliko sati objavila ko će najverovatnije osvojiti nagradu, i njihove procene, kao i prošlih godina, bile su tačne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka

    11. oktobar 2013 | 11:34

    Da i neko normalan to dobije...

  • Boki

    11. oktobar 2013 | 11:43

    Trebalo je da mala dobije nagradu. Sta daju nagradu organizaciji, neka je daju nekome licno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA