TEMA TELEGRAFA: Zašto Jehovini svedoci biraju smrt umesto transfuzije krvi? (VIDEO)

Jehovini svedoci odbijaju transfuziju krvi čak i u smrtnim slučajevima. Oni biraju smrt pod izgovorom da će bog sve da vaskrsne, a ne žele da uzmu tuđu krv. Odgovor leži u njihovom učenju od koga ne žele da odstupe

  • 45

Jehovini svedoci su jedna od najbrojnijih, najrasprostranjenijih i najdisciplinovanijih verskih organizacija u svetu. Oni za sebe tvrde da nisu sektaši.

Neke od glavnih karakteristika učenja Jehovinih svedoka su da Isus Hristos nije razapet već da je obešen, pa zato nema poštovanja krsta. Hristova majka nije Bogorodica, a ne slave se nikakvi praznici.

Takođe, smatraju da se duša nalazi u krvi, pa zato nikada ne prihvataju transfuziju krvi "jer ako Jehovin svedok uzme tuđu krv", krv nekog grešnika", onda više neće biti onaj isti od pre.

Oni se tako pre opredeljuju za smrt, jer veruju da će bog sve da ih vaskrsne. Lekari su mnogo puta dolazili u teške situacije, jer  moraju da daju sve kako bi nekome spasili život, a taj neko ili porodica, u slučaju da su Jehovini svedoci, odbijali su transfuziju i puštali da pacijent umre.

KO SU JEHOVINI SVEDOCI?

Broj članova iz godine u godinu raste, a ceni se da ih trenutno ima oko dvadeset miliona u svetu. Glavno sedište im je u Bruklinu (savezna država Njujork u SAD), a njoj je potčinjena podružnica za Evropu, koja se nalazi u Nemačkoj, u blizini Frankfurta.

Hrista nazivaju svojim kraljem, a sami sebe „objaviteljima kraljevstva". Sedište sekte Jehovinih svedoka za Srbiju je u Beogradu, a ukupan broj pristalica je oko 5.000. Imaju u zemlji oko 70 objekata.

Ako ćemo baptiste zapamtiti kao najbrojnije, adventiste kao subotare i neuspešne proroke drugog Hristovog dolaska, onda Jehovine svedoke možemo proglasiti kao misionarsko-marketinški najspremniju versku organizaciju.

Jehovine svedoke osnovao je 1851. godine Amerikanac Čarls Tejz Rasel. Oni su se najpre zvali „Društvo narodnih propovednika", a potom „Društvo ozbiljnih istraživača Biblije". Od 1931. zovu se Jehovini svedoci. Objavljuju časopise „Kula stražara" i „Probudite se!"

U svojim bogomoljama-skupštinama, jehovisti uče svoje učenje, ali uče i kako da poučavaju, tj. kako da prenose i šire svoje učenje.

Inače, jehoviste zaista možemo sresti gotovo svuda: u poštama, bolnicama, na pijacama, ispred škola, fakulteta, na trgovima.

Žosi Dojon u svojoj knjizi "Bila sam Jehovin svedok" svedoči o vremenu provedenom u toj verskoj organizaciji i navodi da je morala da propoveda 100 puta mesečno.

Jevreji, svojevremeno, iz bogobojaznosti nisu uzimali ime Božje ni u govornoj, niti u pisanoj upotrebi,  već su koristili razne formulacije.

Tako je jedna od zapisanih strozavetnih formula JHVH, a čita se „Jahve", što znači „Bog". Dakle, Jehova je pogrešno izgovorena formula JHVH, no „objavitelji kraljevstva" Boga nazivaju Jehovom, a sebe Jehovinim svedocima.

Jehovini svedoci svake godine u "Kombank Areni" organizuju kongres na kome se okuplja veliki broj pristalica te verske organizacije.

Pogledajte video:

(Mićo Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joker

    28. oktobar 2013 | 00:04

    Ne znam kakvi su motivi osnivača ovog verskog pokreta, ali danas verski pokreti ovog tipa su isključivo biznis. I to veoma unosan biznis. Neko želi da sazna više o sebi i o svetu koji ga okružuje, i onda nabasa na neke tzv. učenjake koji kao sve znaju, a cilj im je isključivo materijala dobit. Moj savet: ako niste zadovoljni svojim znanjem i ljudima koji mogu da vam ga prenesu, i želite više da saznate, ne posećujte raznorazne seminare raznoraznih samoproklamovanih verskih vođa, već knjigu u ruke. Čitajte sami, istražujte samostalno. U svetskoj literaturi i filozofiji, kao i teologiji naćićete pregršt mislilaca i pametnih, afirmisanih ljudi koji imaju, ili su imali šta da napišu/kažu...

  • Bari

    28. oktobar 2013 | 00:50

    Sekta pokvarena. Kao i sve ostale sekte.

  • русија

    28. oktobar 2013 | 00:14

    опасна секта.... заварани нечастивим

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA