TELEGRAF NA OKTOBARSKOM SALONU: Pogledajte ekscentrični performans Aleksis O' Hare (FOTO)

Nekoliko stotina Beograđana prisustvovalo je inventivnom performansu kanadske umetnice Aleksis O'Hare kojim je svečano otvoren 54. Oktobarski salon, koji će trajati do 17. oktobra

  • 0

Deset minuta pre svečanog otvaranja 54. Oktobarskog salona gužva u Masarikovoj.

Nekoliko stotina sugrađana tiska se na raskrsnici ispred zgrade Cepter Expo (poznatije kao bivši Kluz) ne bi li ušli prvi. Ne promiče nam da se dva-tri umetnika provlače "preko reda" u zgradu, koju pod ključem drže vratari. Pale se prve ulične svetiljke, i pomalo pompezno otvaraju ulazna vrata. Tačno je 19.00 časova i fešta, čini se, može da počne!

Po ulasku, iza nas čuje se komentar:"Došao je i Cile Marinković! Kažu da će otvaranje ove godine biti veličanstvenije od prošlogodišnjeg".

Dokaz je odmah ispred nas − na zidu je velikim slovima ispisan moto ovogodišnjeg Salona: "Niko ne pripada tu više nego ti" (prema motivima knjige Mirande Džulaj).

Tako se i osećamo u ovom prostoru (po nama do sada nedovoljno iskorišćenom) okruženi eksponatima četrdesetak umetnika inspirisanih temom "(ne)ljudske prirode". Pozdravni govor kustosa i organizatora iz Kulturnog centra Beograda završen je najavom performansa "Odbrambeni mehanizmi za ugrožene vrste" kanadske umetnice Aleksis O’Hare.

Spuštajući se pokretnim stepenicama (koje nas neodoljivo podsećaju na vreme Kluza) odevena u triko boje kože kojim odaje utisak da na sebi zapravo nema ništa, Kanađanka s balonima u rukama i ogromnim plaštom koji se vuče za njom, silazi među posetioce.

U dahu iščitava konceptualni govor o tome šta za nju znače feminizam i emancipacija, a potom simbolično, puštajući balone na prvu i drugu galeriju dupke pune trospratnice, završava monolog, pomalo ekstravagantno − otkrivajući desnu bradavicu i proglašavajući 54. Oktobarski salon svečano otvorenim.

Pažnju nam privlače audio-video kutak sa intervjuima sa umetnicima, po zidovima ispisane poruke protiv nasilja i pozivi na slobodu govora i emancipaciju, ali i  impozantna ulja na platnu...

Uz obećanje organizatoru da iz predstojećeg programa svakako nećemo preskočiti kustosku školu Jelene Vesić i kolektiva A7 iz Minhena napuštamo Cepter Expo.

Sledeća stanica: Žurka u Kulturnom centru Beograda. Sada i zvanično možemo da ponovimo O’Harine reči: "54. Oktobarski salon je otvoren". Mi mu se vraćamo već sutra, i svako veče do zatvaranja 17. oktobra, pa ko izdrži, pričaće.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA