Veći PDV zatvara hotele u Srbiji

Prema procenama, sa povećanjem poreza, svaki turistički aranžman biće u proseku skuplji za oko 200 evra, a devizni priliv od turizma smanjen za 180 miliona dolara

  • 9

Ukoliko se porez na hotelske usluge podigne sa osam na 20 odsto, turistički aranžmani će u proseku poskupeti za 200 evra, a to će verovatno izazvati zatvaranje bar polovine objekata u unutrašnjosti Srbije.

Ovu računicu izveli su hotelijeri okupljeni u udruženju HORES, koji veruju da će predloženim povećanjem PDV-a na hotelske i ugostiteljske usluge, prihodi u državni budžet biti smanjeni, a ne povećani, jer će se broj gostiju značajno smanjiti.

- Posledice ove odluke su da će mnogi hoteli preći u sivu zonu, biće zaustavljene investicije, a skoro polovina njih u unutrašnjosti biće zatvorena - kaže Toma Momirović, predsednik Skupštine HORES-a, i dodaje da porez na hotelske usluge u regionu i u EU ne prelazi 10 odsto, dok je u mnogim zemljama pet.

Prema procenama udruženja HORES sa povećanjem poreza svaki turistički aranžman biće u proseku skuplji za oko 200 evra, a procenjuje se da će devizni priliv od turizma biti smanjen za 180 miliona dolara.

(Telegraf / Izvor: novosti.rs / A. Krsmanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    11. oktobar 2013 | 23:12

    Pa ako je tako zasto to radite? Pustite i ljudi i drzava da zarade. Da li ste normalni. Umesto da bude sto povoljnije da moze svako da priusti vi skotovi jedni povecavate

  • Ma da

    12. oktobar 2013 | 08:23

    Kako da ne. Ko je bio u hotelima pi Srbiji onda zna kakva su katastrofa. Vi gospodo u Nisu ne možete da nocite uz doručak ispod 40 evra. U Novom Sadu isto tako. Pogledajte za zimovanje, koliko su hoteli skupi. Treba ti 500 evra za svoju zemlju.

  • Milan

    11. oktobar 2013 | 23:08

    Ko ima toliko novca za hotelski smestaj ovo povecanje mu ne znaci mnogo. E, sad sto turisticke organozacije I hoteli idu sa ovakvim netacnim informacijama njihov problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA