MAJKL HADSON: Iz Srbije izneta 51 milijarda dolara!

Skoro 2.000 od 3.017 državnih preduzeća koja su privatizovana između 2001. i 2011. godine je obustavilo rad, potonula su u stečaj ili su na ivici zatvaranja

  • 13

Domaći biznismeni bliski vlastima su preko ofšor firmi, a na tuđe ime, od 2000. do 2011. godine kupovali bagatelno preduzeća u Srbiji i na taj način izneli čak 51 milijardu dolara izjavio je Majkl Hadson, urednik „Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo" iz Vašingtona. Rezultate je objavio nedavno, posle 15-mesečnog proučavanja ofšor skandala u našoj zemlji.

- Podaci do kojih smo došli pokazuju da je Srbija među vodećim državama u svetu kada su u pitanju ilegalni tokovi kapitala. Istraživanje Globalnog finansijskog integriteta svrstalo je vašu zemlju u top 16 nacija po broju ofšor skandala - objašnjava Hadson.

Hadson kaže da je novac iznošen iz zemlje jer Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne izbaci radnike na ulicu kada otuđi neku firmu, a sporni Zakon o privatizaciji je kupcu dao za pravo da ne obelodani svoj identitet ili vlasničku strukturu svoje kompanije.

- Skoro 2.000 od 3.017 državnih preduzeća koja su privatizovana između 2001. i 2011. godine je obustavilo rad, potonula su u stečaj ili su na ivici zatvaranja. Stotine hiljade radnika je ostalo bez posla. Deo njih je propao jer se posle teške ekonomske situacije, ratova i sankcija iz devedesetih godina nisu snašli na slobodnom tržištu, ali je znatno veći broj firmi koje su uništene spornom privatizacijom i preko tajnih ofšor kompanija- kaže on i dodaje da sumnja da se makar deo para koji je završio na ofšor računima može ikada povratiti.

- Ono što država Srbija može da uradi jeste da istraži sve slučajeve i procesuira one koji su kršili zakon - napominje Hadson.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludilo

    13. oktobar 2013 | 00:05

    Zna se i ko je u koferu iznosio pare, a sada je u vlasti...

  • zoki nis

    13. oktobar 2013 | 00:10

    Pored te dve stvari koje ste naveli da Srbija moze, moze i da vrati dobar deo tog novca u budzet. Samo je potrebna velika volja.

  • Boki021

    13. oktobar 2013 | 00:19

    Zuti su najvece zlo sto nas je snaslo jos od cara murata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA