Plate ne mogu da pokriju rate kredita!

Gotovo svaka deseta pozajmica postala problematična, čak 60 milijardi dinara ne može da se vrati od ukupno odobrenih zajmova u vrednosti od 614 milijardi dinara

  • 4

Kašnjenje građana u otplati kredita sve je veće, a od ukupno odobrenih zajmova u vrednosti 614 milijardi dinara, prema podacima Narodne banke Srbije, ne može da se vrati oko 60 milijardi dinara ili 9, 2 odsto.

Najveće kašnjenje je kod vraćanja rata za keš i pšotrošačke kredite, ali i izmirenja dugova za kreditne kartice i dozvoljeni minus. Ove dugove banke i najteže naplaćuju ukoliko klijent ne prima platu ili je ostao bez posla.

Jedna od mogućnosti koja se klijentima nudi kako bi im se olakšalo vraćanje obaveza je produženje roka vraćanja kredita za 24 meseca, što dovodi do smanjenja visine mesečne obaveze i olakšava vraćanje kredita.

Klijentu se nudi i korišćenje grejs perioda u istom trajanju u okviru kojeg plaća samo kamatu. Za klijente koji su ostali bez posla postoji mogućnost privremene obustave plaćanja svih obaveza za kredit.

"Preventiva" je osiguranje za slučaj gubitka posla koje obezbeđuje otplatu određenog broja rata.

- Nivo problematičnih kredita je relativno visok i iznosi oko 20 odsto i taj problem treba da se rešava na sistemski način - kaže guvernerka NBS jorgovanka Tabaković - U decembru prošle godine usvojili smo izmene propisa o uslovima za ustupanje potraživanja banaka što bi trebalo u velikoj meri da doprinese rešavanju problematičnih zajmova i stimulisanju kreditnog rasta.  Prvi efekti već su vidljivi, a puni efekti ovih izmena očekuju se u narednom periodu.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anci

    13. oktobar 2013 | 09:41

    Ne uzimaju se krediti samo za provod,nego i za knjige za decu,za odecu,cekovi odlozeno za hranu...E zemljo gde smo stiglo.Sto se tice guvernerke,nekad se bunila zbog visokih plata funkcionera,a sada....Ma hajde neka oni svi primaju po 200.000rsd,a mi po 50.000rsd.Drzava bi isla napred i niko ne bi bio gladan.Nemam nista protiv njihovih visih primanja od nas obicnih smrtnika (i da imam isto mi je) ali tolika razlika...sramota.Svesni smo mi i njihove odgovornosti i obima posla,ali ni mi smrtnici ne dzabalebarimo.Pa ako hocemo,radnici im zaradjuju platu.

  • nikolica

    13. oktobar 2013 | 08:56

    Vremena jesu teska,ali uzimaju se krediti za more,auto,za razne stvari koje mogu da sacekaju ... a kad udare dupet*m o ledinu vide gde su ...

  • Chwarak

    13. oktobar 2013 | 09:07

    I onda zelenasi od banke otkupe kredit, rokaju neke svoje kamate i salju rmpalije sa dva grama mozga da maltretiraju ljude i da im uzmu sve sto imaju! Bruka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA