ZASTRAŠUJUĆE: U Srbiji 65 žrtava trafikinga u prvih šest meseci

- U prošloj godini indentifikovano je 79 žrtava koje su uglavnom eksploatisane seksualno, radno, putem sklapanja prinudnog braka, prosjačenja - kaže direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić

  • 7

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiji je indentifikovano 65 žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, rekla je direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić upozoravajući da su najugroženije marginalizovane grupe stanovništva, ali da, ipak, trgovina ljudima pogađa sve u društvu.

- U prošloj godini indentifikovano je 79 žrtava koje su uglavnom eksploatisane seksualno, radno, putem sklapanja prinudnog braka, prosjačenja…Za prvih šest meseci u Srbiji indentifikovane su 53 žrtve i 12 potencijalnih žrtava - rekla je Tanjugu Kljaić.

Tako se, kaže Kljajić uoči 18 oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ove godine može očekivati da broj žrtava bude i veći od prošlogodišnjeg.

Ona je istakla i da je od 53 slučaja, u kojima su identifikovane žrtve, seksualna eksplatacija bila zastupljena u 19, a radna u 20 slučajeva.

Navodeći da pažnja treba da se obrati i na žrtve prinudnog sklapanja braka, Kljajić je ukazala da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen jedan takav slučaj, a prošle godine šest.

Prema njenim rečima, za razliku od prethodnih godina kada je bilo mnogo više stranih državljana može se reći da sada prednjače domaći državljani .

Prema njenim rečima, u početku, kada je problem trafikinga postao vidljiv žrtve trgovine ljudima dolazile su iz bivšsih socijalističkih zemalja u kojima je trajao period tranzicije i završavale su u zemljama zapadne Evrope gde su očekivali drugačiji i noviji život.

- Tada se moglo govoriti da su te žrtve poticale iz istočnih zemalja i da su destinacija bile razvijene, bogate zemlje. Sada Srbija predstavlja i zemlju porekla i zemlju tranzita i zemlju destinacije, a imate takvu situaciju da su žrtve vrbovane u istom gradu u kome su kasnije i eksplatisane - rekla je Klajić.

Tako je, prema njenim rečima, jedan grad postao grad porekla i grad eksplatacije.

Kada je u pitanju pol, ona kaže da su žene u većem broju žrtve trgovinom ljudima, mada da se u nekom narednom periodu može očekivati drugačiji trend jer je sve više radne eksplatacije kojoj su više izloženi muškarci.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju starosna granica može se reći da je od 79 žrtava 33 njih imalo manje od 18 godina, a da je bilo 46 punoletnih žrtava.

- Zabrinjava trend porasta maloletničke trgovine ljudima. U budućnosti nam predstoje istraživanja koje su to grupacije stanovništva najviše pogođene i odakle dolazi to povećanje broja maloletničkih žrtava - rekla je Kljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    13. oktobar 2013 | 14:47

    Зашто до сад нико од рома није одговарао за педофилију и "венчавања" деце која нису поштено ушла у пубертет?

  • Bojan

    13. oktobar 2013 | 16:13

    Zato što ako išta o njima kažeš ili pišeš, onda je to rasizam. A to kada postane otac sa 14 godina, to je kultura..

  • dadajasam

    13. oktobar 2013 | 16:11

    mislis na cigane?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA