Za crkvu dovoljno 100 potpisa

Prijava i upis u registar Kancelarije za vere Vlade Srbije poslednji je čin osnivanja nove crkve, koja zvaničan oltar dobija na osnovu rešenja. Za razliku od njih, status velikih verskih zajednica, poput SPC, garantovan je zakonom

  • 11

U Srbiji je lakše osnovati crkvu nego političku stranku. Za stvaranje partije potrebni su potpisi 10.000 građana, dok je za versku zajednicu dovoljno svega stotinu. Uz to, osobe koje zatraže registraciju od države, ne moraju čak ni da budu sledbenici učenja koje prijavljuju.

Uprkos tome, pored Pravoslavne i Katoličke crkve i Islamske i Jevrejske zajednice, u Srbiji zvanično postoji još svega 19 verskih organizacija. Poslednja koja je dobila državni blagoslov jeste Hristova Jevanđeoska crkva, koja je u registar upisana 2011. godine.

Prijava i upis u registar Kancelarije za vere Vlade Srbije poslednji je čin osnivanja nove crkve, koja zvaničan oltar dobija na osnovu rešenja. Za razliku od njih, status velikih verskih zajednica, poput SPC, garantovan je zakonom i to po osnovu njihovog istorijskog trajanja i učenja. Među tradicionalnim crkvama su i dve protestantske i Eparhija Rumunske crkve "Dakija feniks", čije je sedište u Vršcu.

U državnom registru nalazi se mnoštvo malih verskih zajednica, čiji se broj vernika procenjuje na oko 20.000. Najveća i najbolje organizovana među njima jeste Adventistička crkva, koja okuplja desetak hiljada pripadnika. Na istom spisku su i Jehovini svedoci, kao i Crkva Hristova ljubav, Crkva Božija, Slobodna crkva, Zavetna crkva Sion...

- Zakon iz 2006. predvideo je obavezu verskih zajednica da se upišu u registar. Prva je to početkom 2007. godine učinila Adventistička crkva. Da bi imala status pravnog lica, potrebno je da verska grupa podnese potpise najmanje 100 građana - objašnjavaju u Kancelariji za vere Vlade Srbije.

Procedura dobijanja državnog oltara podrazumeva i proveru učenja i stavova u bogoslužbenim knjigama, kao i ispunjenje niza birokratskih uslova, kao što je postojanje sedišta ili odgovornog lica. U Kancelariji napominju da destruktivna učenja i ona koja pozivaju na nasilje, krivična dela ili nemoralne aktivnosti ne mogu da budu registrovana.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Zoki Nis

    13. oktobar 2013 | 23:34

    Koliko treba za skolu,ambulantu,policisku stanicu,sportski teren,obdaniste?

  • Bosko

    13. oktobar 2013 | 23:16

    U crkvi sa fotografije, crkvi sv.Jovana Vladimira u Beogradu, sam se vencao :)

  • Vlada

    13. oktobar 2013 | 23:00

    Bio sam u manastir djunis. Prelep manastir i svaka cast. Jedino sam se zapitao sta rade sa onom kolicinom hrane koju iznose kolicima zejtin,secer,cokolade,bombonjere...Sigurno jedu ali ono neko uzima i prodaje a moglo bi da se podeli sirotinji. Nemam nista protiv da se razumemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA