Uvoz GM semena odneo bi 500 miliona evra

- Treba računati na posledice gašenja naše semenske industrije i gubitka tržišta za plasman naše semenske robe i sadnica na tržištima drugih zemalja - tvrdi Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije

  • 10

Srbija bi, ukoliko bi usvojila nov zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO) i dozvolila uvoz takvog semena, godišnje beležila gubitke od bar pola milijarde evra, upozorio je Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije.

- Gubici u tom iznosu beležili bi se samo po osnovu pet poljoprivrednih proizvoda - kukuruza, soje, uljane repice, krompira i paradajza, kao i razlika u ceni između genetski modifikovanih proizvoda i onih koji to nisu - kazao je Ševarlić Tanjugu.

On je kao primer naveo da tona GM soje košta 90 evra, dok za istu količinu soje koja nije genetski modifikovana, a dominantna je u našoj proizvodnji, treba izdvojiti 120 evra. Takođe, treba računati i na posledice gašenja naše semenske industrije, koja je najprofitabilniji deo našeg agrobiznisa, i gubitka tržišta za plasman naše semenske robe i sadnica na tržištima drugih zemalja, podvukao je Ševarlić.

- Posebno zabrinjavajuća činjenica za mene jeste to što su poslanici iz više od 80 opština i gradova, među kojima su Beograd i Novi Sad, odakle su dve trećine poslanika u republičkoj skupštini, potpuno zanemarili deklaracije protiv GMO koje su usvojile skupštine opština i gradova u kojima žive - dodao je Ševarlić.

On je istakao da je takve dokumente usvojilo već osam zemalja članica Evropske unije kad je reč o zabrani uzgoja, kao i da je Švajcarska usvojila moratorijum do 2017. godine.

(Telegraf / Izvor: Kurir-info.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogoje

    14. oktobar 2013 | 12:00

    Jedino sta je opasnije i od nazadnjaka i zutih i sps.a,ldp.a je ovo i trebalo bi osnovati front protiv Monsanta i gmo hrane,ljudi shvatimo da ce nam se u drugoj-trecoj generaciji biti nesposobna za reprodukciju a to je ono najgore...

  • Dingo

    14. oktobar 2013 | 12:56

    Ljudi!zarad nasih pokolenja, napravimo front protiv tih ubica i proizvodjaca GMO. Ruke im se osusile svima koji rade za njih!

  • Djordje

    14. oktobar 2013 | 12:16

    Stalno se prica o brojkama, sta bi dobili ili sta izgubili, a narod se ne pita da li bi se trovao tom hranom i zasto gasiti nasu semensku industriju i jos radnih mesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA