BROJKE DOKAZUJU: Stari filmovi su maštovitiji od savremenih!

Iako se očekivalo da će najbolje ocene za originalnost dobiti filmovi zlatnog doba Holivuda (1929-1950), rezultati kažu da se najviše novina u svetsku kinematografiju unelo 60-ih godina

  • 0

Samit Skrinivasan, fizičar s Politehničkog instituta Rensselaer u Njujorku, obavio je jedno zanimljivo istraživanje pokušavajući da utvrdi koje je vremensko razdoblje u kinematografiju unelo najviše noviteta. Za to je koristio najveću internet bazu podataka, IMDb, orijentišući se na ključne reči koje se koriste za opis pojedinih filmova.

Svaku od ključnih reči analizirao je poklanjajući najviše pažnje pojmovima koji su se koristili retko ili nikada pre određenog vremensko/filmskog razdoblja. Primera radi, filmovi s borilačkim veštinama retki su pre 60-ih, a tek u tim godinama doživljavaju pravi procvat.

Stoga se može zaključiti da su upravo takvi motivi borbe novitet tog razdoblja. S obzirom na to koliko je neki pojam svež i originalan, Samit mu je dodelio ocenu od 0 do 1 (najviša).

Iako se očekivalo da će najbolje ocene za originalnost dobiti filmovi zlatnog doba Holivuda (1929-1950), rezultati kažu da se najviše novina u svetsku kinematografiju unelo 60-ih godina.

Razlog je u propadanju velikih filmskih studija i sve većem rastu indi produkcije i američkog novog talasa, ali i dolasku evropske i azijske kinematografije.

Art house, francuski novi val, špageti vesterni i neobični, novi miksevi (SF-vestern, horor-komedija) doprineli su svojevrsnoj tihoj revoluciji kinematografije, koja možda nije dala toliko klasika, ali je u svet filma uvela najviše svežine i originalnosti.

Zanimljivo je i kako gledaoci reaguju na novine. Ako je nešto originalno, ali ipak vuče korene u poznatim motivima, ljudi će dobro oceniti celi projekat.

No, ako je neki element filma toliko originalan da niko ne može da nađe vezu sa već viđenim, gledalac će uglavnom odbaciti i negativno percipirati celo delo.

(Telegraf.rs / Izvor: idesh.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA