Džinovske sekvoje atrakcija Kučeva!

Iako danas postoje još samo u Americi i Kini, u Kučevu raste pet drveta sekvoje, posađenih pre 50 godina i visokih tridesetak metara

  • 2

Džinovska vrsta drveća sekvoja danas se može naći još samo u Americi i Kini. Reč je o najstarijim i najtežim živim bićima u istoriji, jer su postojala još u doba jure i mogu da teže oko 2.500 tona.

Da takvo drveće uspeva i u Srbiji, gde vlada sasvim drugačija klima, svedoči pet stabala u naselju Kolonija u Kučevu.

- Seme sekvoje teško je samo nekoliko miligrama, a posle toliko godina iz njega izraste ovakav gorostas. U Sijera Nevadi, u Kaliforniji, gde se nalaze nacionalni parkovi sekvoja, svako drvo dobija svoje ime. Naše sekvoje za sada nemaju imena, ali zato zaokupljaju pažnju svakoga ko prođe pored njih. Stare su oko 50 godina i visoke tridesetak metara, a brigu o njima vodi naša mesna zajednica - kaže Stanislav Miladinović, predsednik Saveta MZ Kučevo i član Opštinskog veća.

Pošto predstavljaju pravu prirodnu dragocenost, u Americi i Kini seča sekvoja najstrože je zabranjena zakonom. Iako su tamo prava turistička atrakcija, nedovoljna pristupačnost terena na kome rastu sprečava masovne posete.

Takve prepreke u Kučevu nema, pa bi, osim pećina Ceremošnje i Ravništarke, stabla sekvoje mogla da privuku veći broj turista u ovaj kraj.

- Pošto im naše podneblje očigledno prija, razmišljamo da ovu vrstu drveta zasadimo na još nekim  lokacijama, takođe pristupačnim za posete, kako bismo time obogatili turističku ponudu naše opštine - kaže Stanislav.

Iako sekvoja raste na nadmorskoj visini između 900 i 2.400 metara, očigledno je da može da opstane i na mnogo manjoj visini, jer ona u Kučevu iznosi svega 130 metara.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    14. oktobar 2013 | 17:30

    U Kaludjerici u Gige Ignjata rastu dve sekcije.

  • PopBrazil

    14. oktobar 2013 | 16:59

    Prelep primerak drveta sekvoje se nalazi u Boru kraj fontane u 4. Mesnoj zajednici na 4. Kilometru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA