Na Siciliji ostaci bosanske kulture iz osmog veka

Profesor Nevad Kahteran naglašava da su bosansko-hercegovački preci, koji nisu bili muslimani, uspeli da izgrade distrikt u kojem su mogli da rade, trguju, prespavaju

  • 34

Na Siciliji, u Palermu, postoji bosansko-hercegovačka baština koja ponovo mora biti istražena, jer je to zaboravljeni spomenik ranog mulitikulturalizma BiH, izjavio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Nevad Kahteran.

On podseća da su na kraju osmog i početku devetog veka bosansko-hercegovački preci koji nisu bili muslimani u Palermu, tada drugom najmnogoljudnijem naseljenom gradu sveta, uspeli da izgrade distrikt u kojem su mogli da rade, trguju, prespavaju... i dodaje da je grad na Siciliji tada bio islamsko kraljevstvo.

- Taj distrikt je danas zaboravljeni spomenik ranog mulitikulturalizma BiH i zbog toga ta zaboravljena baštinu treba da bude istražena - kaže agenciji Fena Kahteran, jedan od učesnika konferencije o zajedničkoj istoriji i multikulturalnoj atmosferi na Balkanu - IBAC 2013.

Kahteran dodaje da se tema tiče odnosa Bosanske države sa svetom islama u istoriji i da kada se govori o tim odnosima, onda se govori o šest vekova prisustva Osmanske imperije na Balkanu.

On smatra da je to pogrešno, jer pre njihovog dolaska BiH nije bila zemlja ''seljaka na brdovitom Balkanu'' već kraljevstvo koje je ušlo u sastav te imperije pomeranjem istorijskog klatna s jedne strane na drugu - naglasio je Kahteran.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Владе

    14. oktobar 2013 | 18:08

    Da, ali je Bosna i Hercegovina bila srpska kraljevina, sa potomcima Nemanjića na vlasti.

  • goran

    14. oktobar 2013 | 18:57

    Srpska zemlja normalno

  • dejan

    14. oktobar 2013 | 18:03

    I Tako i bosna sad posta islamska kraljevina,sve kralj do kralja ,poturica do poturice,i hrvati kralja imaše,pa eto i bosanci islamske vere su imali kralja,islam pa kralj,ajde neka im,pa sad i Kosovo ve da postane kraljevina sa bastinom i istoriji i kraljem,zalosno,moraju da prave i izmisljaju i kradu kad su se odrekli svoga boga,svoga kralja,svojih predaka,ali neka priznat im treba pravo da se menjaju ,srbi vi svi koji ste bili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA