TRAŽE TERORISTE: NSA skuplja kontakte iz naših mejlova

Za samo jedan dan NSA prikupi 444.743 imejl adresa sa Jahua, 105.068 sa Hotmejla, 82.857 sa Fejsbuka, 33.697 sa G mejla i 22.881 od drugih elektornskih poštanskih provajdera

  • 0

Američka tajna služba NSA prikuplja milione kontakata sa ličnih mejlova i razgovora sa računara širom sveta, otkrio je "Vašintgton Post" na osnovu dokumenata koje im je predao odbegli obaveštajac agencije Edvard Snouden.

Internet usluge često šalju podatke o kontaktima kada se korisnik prikači na mrežu, sastavi poruku ili sinhronizuje podatke sa kompjutera i mobilnih telefona. Program NSA presreće naše podatke dok se šalju internetom bez enkripcije.

U samo jednom danu prošle godine, NSA je na taj način prikupila 444.743 imejl adresa sa Jahua, 105.068 sa Hotmejla, 82.857 sa Fejsbuka, 33.697 sa G mejla i 22.881 od drugih elektornskih poštanskih provajdera. Prema slajdovima koje poseduje "Vašington Post", NSA svaki dan prikupi podatke od otprilike 500.000 listi prijatelja na onlajn servisima. Za samo mesec dana prošle godine, prikupljeno je najmanje 41 milijarda mejlova.

Britanski list "Gardijan" je pre dve meseca objavio da je NSA isplatila više miliona dolara kako bi pokrila troškove internet giganata, među kojima su Gugl, Jahu, Majkrosoft i Fejsbuk, angažovanih u programu prisluškivanja "Prizma".

Portparol kancelarije nacionalne sigurnosti, Šon Tarner, koji je zadužen za nadgledanje NSA naglasio je da se agencija fokusira na teroriste, trgovce robljem i krijumčare droge.

- Agencija presreće podatke koji povezuju strane obaveštajne službe. Nismo zainteresovani za lične informacije o običnim Amerikancima -  rekao je Tarner.

Dok su sakupljali informacije stranih službi, godišnje oko 250 miliona, vladinim službenicima su dospeli u ruke i podaci o milionima američkih korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA