Beograd Prajd podržava Paradu u Crnoj Gori!

- Pretnje nasiljem sa kojima se susrećete ovih dana ne smeju da vas demotivišu niti da za državu predstavljaju razlog za eventualnu zabranu Parade - poručio je organizacioni odbor "Beograd Prajda" crnogorskoj asocijaciji "Kvir Montenegro"

  • 7

Organizacioni odbor "Beograd Prajd" podržao je održavanje "Parade ponosa" u Podgorici koja je najavljena za 20. oktobar.

U pismu upućenom crnogorskoj asocijaciji "Kvir Montenegro" navodi se da je održavanje "Parade ponosa" najznačajniji vid zalaganja za ravnopravnost LGBT zajednice.

- Pretnje nasiljem s kojima se susrećete ovih dana ne smeju da vas demotivišu, niti da za državu predstavljaju razlog za eventualnu zabranu Parade - ističe se u pismu, koje je objavila ta crnogorska asocijacija.

Navodi se i da je to "ispit na kome će se pokazati rešenost svih da se obezbedi Ustavom zagarantovani demokratski poredak i dokaže da opredeljenje Crne Gore ka otvorenom društvu nije samo deklarativno, već i suštinsko".

"Posebno se radujemo što će, pored ovog pisma, u Podgoricu na Prajd stići i delegacija "Beograd Prajda" i na direktan način doprineti da talas ljubavi i jednakosti obuhvati i Podgoricu"

U Budvi je u julu održana prva crnogorska parada ponosa čiji učesnici su bili zasipani kamenicama i flašama, a policija je privela dvadesetak protivnika te manifestacije.

Učesnike "Parade ponosa" u Budvi, njih oko 30 koji su u taj grad došli autobusom iz Podgorice, evakuisani su brodovima iz Starog grada, jer nije mogao da im se obezbedi siguran prolaz kroz Budvu.

Ovogodišnja šetnja u okviru "Parade ponosa" je zabranjena dok je, kada je 2010. održana u centru Beograda došlo do žestokih sukoba policije i huligana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA