Slika Isusa zabranjena u Novom Sadu! (FOTO)

Kulturni centar Novog Sada zahtevao je da sa izložbe radova studenata master studija Akademije umetnosti ukloni rad koji prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, koja u rukama drži novčanice

  • 9

Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu umesto sinoćnjeg otvaranja, iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da jedan od radova bude uklonjen iz postavke. Izložba je trebalo da bude postavljena u prostoru Tribine mladih u Kulturnom centru i da traje do 1. novembra.

Kako su na Tviteru napisali posetioci izložbe, rad koji je zabranjen prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, koja u rukama drži novčanice. Posetioci su na Tviteru napisali da je rad "cenzurisan u konsultaciji sa crkvom".

Na konstatacije posetilaca izložbe reagovao je i direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj, koji je na svom Tviter nalogu napisao da "postoji razlika između cenzure i uređivanja".

Andrej Fajgelj došao je na čelo Kulturnog centra u oktobru 2012. godine, pošto je tadašnja nova gradska vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, smenila književnika Lasla Blaškovića, jer je natpis na toj instituciji bio istaknut samo na latinici.

Obrazloženje za smenu je bilo da je Blašković na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut Kulturnog centra.

Andrej Fajgelj je kadar Treće Srbije, političke organizacije koju su u Novom Sadu formirali odbornici koji su u Skupštinu grada ušli na listi pokreta Dveri, s kojim su se potom razišli. Fajgelj je ranije bio u Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lvan

    16. oktobar 2013 | 11:13

    Mislim da je jadno na ovaj nacin sticati popularnost. Niko nije duzan da bude vernik, ali bi trebalo u zatvor zbog ovoga! Da je neko nacrtao u Nigeriji muhameda ovako, bio bi lincovan

  • Perica

    16. oktobar 2013 | 11:15

    Sekularna drzava?

  • sergej

    16. oktobar 2013 | 14:00

    A gde je na ovoj slici Isus? Niti je neko razapet, niti je osobi na slici nacrtano lice. Pojedini svuda vide Isusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA