OTKRIVAMO: Ko su novi vlasnici SBB-a, američka firma “Kolberg Kravis Roberts”?

Krajem juna firma KKR na čelu s Henrijem Kravisom i Džordžom Robertsom upravljala je imovinom vrednom 83,5 milijardi dolara! Firma je osnovana 1976. i od tada je realizovala više od 400 milijardi dolara privatnog kapitala

  • 5

Američka kompanija “Kolberg Kravis Roberts” koja je preuzela SBB Telemah grupu, u čijem sastavu je odnedavno srpska kablovska mreža SBB, važi za globalnu investicionu američku firmu sa sedištem u Njujorku.

Firma je osnovana 1976. i od tada je realizovala preko 400 milijardi dolara privatnog kapitala. Od svog osnivanja, KKR je investirao u više od 160 preduzeća, pri čemu je gotovo svake godine završavao barem po jedan projekat – investiciju.

Od 2010. godine ova firma trguje svojim akcijama na Njujorškoj berzi.

Od osnivanja se bavi upravljanjem insvesticoionim fondovima iz širokog spektra (penzioni fondovi, osiguravajuća društva, investicione banke, komercijalne banke, zadužbine itd..). Na kraju 2008. KKR je prikupila sredstava za oko 14 tradicionalnih investicionih fondova u SAD, Evropi i Aziji s ukupnim kapitalom oko 58 milijardi američkih dolara.

Tokom jula ova firma "podigla" je Azijski fond vredan 6 milijardi dolara, čiji je cilj razvoj tržišta u mestima gde je usporen privredni rast. Samo u posednje četiri nedelje KKR uložila je oko milijardu dolara u firme u Azijii Vijetnamu, Indiji, Kini i Japanu.

Jedna od poslednjih investicija ove firme bila je kupovina 30 odsto Indijskog "Gland Pharma Ltd", za šta je izdvojeno oko 150 miliona dolara, objavio je nedavno Rojters.

Iako ulaže širom sveta, tek kupovinom SBB Tehmal grupe, KKR je napravio iskorak u poslovanju na područje jugoistočne Evrope. Svetski mediji prenose da je ova investicija pokušaj firme da podigne novi fond za Evropu

Ova firma do sada je investirala u više od 40 evropskih kompanija iz 12 zemalja. Na čelu s Henrijem Kravisom i Džordžom Robertsom krajem juna ove godine KKR je upravljala imovinom vrednom 83,5 milijardi dolara.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smoky

    16. oktobar 2013 | 17:04

    Zao mi sto sam uplati godinu dana unapred, da sam znao ko su novi vlasnici prebacio bih se na paket neke druge nase televizije

  • GoranM

    16. oktobar 2013 | 17:41

    Imaćemo oštriju sliku?

  • Lud Zbujen

    16. oktobar 2013 | 18:52

    Bas super sad ce preplata da bude 100 din mesecno ili mozda dinar samo :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA