Svake godine od raka dojke u Srbiji umre 1.600 žena!

Prema podacima Centralnog registra za rak, od raka dojke svake godine oboli oko 4.500 žena. U našoj zemlji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke

  • 1

Svake godine u Srbiji oko 4.500 žena otkrije da boluje od raka dojke, dok 1.600 žena umre od te bolesti. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke. 

Poražavajuća je činjenica da je od svih malignih oboljenja od kojih žene boluju, rak dojke na prvom mestu sa učešćem od 25,2%. Čak četvrtina obolelih i umrlih žena od ove bolesti je iz Beograda.

Povodom obeležavanja oktobra, meseca borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno organizovalo je edukativno predavanje na temu "Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“.

Dr Ana Jovićević, epidemolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakla je važnost pregleda, rekavši da je to najbolji način za borbu protiv ove bolesti.

- Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena, a kako uzroci ove bolesti nisu u potpunosti poznati, nema pouzdanog načina da se spreči njen nastanak. Zdravim načinom života i izbegavanjem poznatih faktora rizika možemo rizik donekle umanjiti, ali redovni pregledi dojki predstavljaju najbolji način za očuvanje zdravlja – kaže dr Jovićević.

Ona objašnjava da najkasnije do 50. godine stasroti treba započeti s mamografskim pregledima dojki i sprovoditi ih na dve godine sve do 70. godine starosti.

- Redovni pregledi omogućavaju da se bolest otkrije u početnoj fazi, kada je lečenje jednostavnije i veoma uspešno - napominje dr Jovićević.

Predsednica udruženja "Budimo zajdeno" Jasmina Lukić istakla je da je pri lečenju ove bolesti neophodno objedinjeno lečenje telesnih simptoma, ali da je neophodno obratiti pažnju i na psihološku pomoć. Ona je objasnila da je u tim trenucima jako važno da žena "zna da nije sama".

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KosovaC

    16. oktobar 2013 | 22:56

    Inace,tome se moze zhvaliti americi,koja nam kao znak podrske,bacala bombe na nasu svetu zemlju!Vratice vam se sve sto ste nam ucinili!Niko ne sme da se kaci sa Srbima tek tako!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA