Muzej istorije Jugoslavije: Dizni mejd in Čajna

U pitanju je najveća grupna postavka radova savremenih kineskih umetnika koja će biti otvorena do 15. novembra

  • 0

Muzej istorije Jugoslavije od danas je domaćin najveće izložbe savremene kineske umetnosti u istočnoj Evropi. Izložba koja obuhvata dela nekih od najpoznatijih kineskih umetnika biće otvorena do 15. novembra.

U pitanju je najveća grupna postavka radova savremenih kineskih umetnika u ovom delu Evrope, a posetioci će, nakon Sofije, Bukurešta i Praga, imati priliku da je vide svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 18 časova.

- Savremena umetnost danas samoironično nosi etiketu "mejd in čajna" (Made in China). O tome svedoče galerije od Njujorka do Pariza i Berlina koje se u poslednjoj deceniji utrkuju u predstavljanju tendencija koje dolaze iz Kine. Njima se ovom izložbom ambiciozno približava i Muzej istorije Jugoslavije, te na taj način "stajemo na crtu" i većim igračima u "muzejskoj ligi" Evrope – ističe Neda Knežević, v. d. direktorka Muzeja istorije Jugoslavije.

Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti pružiće ljubiteljima umetnosti ekskluzivnu priliku da uživaju i upoznaju pravce u savremenoj kineskoj umetnosti, od političkog popa do ciničnog realizma. Posetioci će moći da vide preko šezdeset radova četrdeset autora, predstavnika tri generacije kineskih umetnika.

Izložba kroz četiri celine pruža posetiocima uvid u poslednje tri decenije savremene umetničke produkcije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Izložene su ne samo slike već i skulpture, fotografije, kao i video-instalacije i dizajn. Među izloženim delima izdvajaju se ona najpoznatijih kineskih umetnika današnjice: Jua Minđuna i Vanga Guangjia.

Vang Guangi je najpoznatiji kineski savremeni umetnik i rodonačelnik političkog popa. Vang je prvi koji je lik Mao Ce Tunga postavio u ironični kontekst, spajajući ga sa pop-artističkim predlošcima američke umetnosti.

Ju Minđun jedan je od najcenjenijih kineskih umetnika i jedan od osnivača ciničnog realizma. Glavni lik svih njegovih kompozicija je umetnikov autoportret sa karakterističnim karikaturalnim lažnim osmehom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA