SVEDOK: Srbi rušili džamije i bacali svinjske glave!

Veštak optužbe Andraš Ridlmajer izjavio je da su nesrpski verski objekti bili uništavani u cilju uklanjanja Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi iz Bosne smatrali svojima

  • 16

Veštak optužbe za islamsku i katoličku versku i kulturnu baštinu Andraš Ridlmajer posvedočio je danas pred Haškim tribunalom da su snage bosanskih Srba, tokom rata u BiH, oštetile ili uništile skoro sve džamije i katoličke crkve na svojoj teritoriji.

Prema rečima svedoka, nesrpski verski objekti bili su uništavani u cilju uklanjanja Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi iz Bosne smatrali svojima. Kao dokaz, naveo je izjavu šefa policije u Prijedoru Sime Drljače, datu Njujork tajmsu u avgustu 1992, da nije dovoljno uništiti minaret, nego i temelje džamije. "Kad to uradite, oni će otići sami", citirao je svedok Drljačine reči.

On je naglasio da su, po pravilu, potpuno uništeni ili teško oštećeni bili verski objekti na teritorijama pod kontrolom VRS, a bogomolje na liniji fronta pretrpele su lakša oštećenja. Verski objekti bili su, po njegovim rečima, očuvani na teritorijama pod kontrolom Armije BiH.

Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je, na početku unakrsnog ispitivanja, da veštak optužbe "nije pravio razliku između civilnih objekata i vojno opravdanih meta". Ridlmajer je uzvratio da "ne zna za verske objekte koji su korišćeni u vojne svrhe".

Na pitanje da li se bavio i uništenim srpskim, pravoslavnim crkvama, svedok je odgovorio da jeste, ali da to nije bila tema njegovog izveštaja.

(Telegraf / Izvor: Vesti-online.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    16. oktobar 2013 | 21:43

    Ma da strasno,pobili smo i srusili citav svet!!?Vijetnam,Avganistan,Irak mi krivi ko drugi!?

  • jery

    16. oktobar 2013 | 22:07

    Kakva je budalaština ovaj Hag, zbog njega ćemo opet početi da se mrzimo i ubijamo!

  • moja kravica

    16. oktobar 2013 | 23:01

    A inace,sve te dzamije pre bile crkve i manastiri!Koliko god pokusavali da nas pokose i uniste nepravdom,nece uspeti.Istrpeli smo mnogo toga,istrpecemo i ovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA