SKUPA BLOKADA: SAD na gubitku 24 milijarde dolara

Blokada američke vlade papreno je koštala ekonomiju te zemlje, jer je više hiljada državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor, pošto je vlada odložila mnoge ugovore, a nacionalni parkovi, koji su od ključnog značaja za turizam, bili su zatvoreni

  • 1

Američka ekonomija i poverenje potrošača pretrpeli su ozbiljnu štetu zbog dvonedeljne blokade savezne vlade, a očekuje se i novi udarac na već usporen privredni rast zemlje.

Iako su se tržišta akcija tokom jučerašnjeg poslovanja oporavila, analitičari su ukazali da postoje jasni dokazi štete i upozorili da bi nastavak političkih sukoba u januaru mogao izazvati nove boljke, prenosi Frans pres. Delimična obustava rada američke vlade, koja je nastupila 1. oktobra, mogla bi umanjiti godišnji privredni rast SAD za 0,5-0,6 odsto u četvrtom kvartalu, procene su kreditnih agencija "Mudis" i "Standard i Purs" (S&P).

Kako navodi S&P, blokada američke vlade koštala je ekonomiju te zemlje 24 milijarde dolara, jer je više hiljada državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor, pošto je vlada odložila mnoge ugovore, a nacionalni parkovi, koji su od ključnog značaja za turizam, bili su zatvoreni.

Zbog toga, nekoliko ekonomista je smanjilo prognoze privrednog rasta SAD za četvrti kvartal na oko dva odsto, što je jedva dovoljno za generisanje novih radnih mesta neophodnih za obaranje nezaposlenosti. Kako navodi većina ekonomista, američka centralna banka će verovatno uočiti potrebu da zadrži podsticajne mere do kraja ove godine, ako ne i duže, kako bi umanjila negativne posledice krize.

Jučerašnjim dogovorom demokrata i republikanaca u Kongresu okončana je obustava rada federalne vlade, dogovoreno njeno finansiranje do 15. januara, i podignuta granica zaduživanja do 7. februara. Njihov dogovor podstakao je snažan rast akcija na Volstritu, uz porast vrednosti deonica od skoro 1,4 odsto.

U izveštaju se ukazuje na porast neizvesnosti, što je pre svega posledica blokade vlade i bojazni od nepodizanja granice javnog duga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cash®

    17. oktobar 2013 | 12:53

    Pa ide zima! Mečka igra dokle god ne utone u zimski san. Ameri, mnogo ste zinuli, nemožete da žvaćete, a tek da progutate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA