U strahu od dimnjaka sanjaju o svojoj kući

Vlajko Nikolić i Bahra Lugonja, koji sa petoro dece žive u trošnoj kući kao podstanari, pretrpeli su posledice dva požara koja su se desila u roku od nekoliko meseci

  • 2

U požaru koji je izbio u selu Lipnik kod Gacka, izgorela je štala sa 500 bala sena, a šteta je procenjena na 10.000 maraka. Štala je deo imanja na kome žive Vlajko Nikolić i Bahra Lugonja sa petoro dece. Bahra ima sina i ćerku iz prvog braka, ali samo ćerka je član ovog domaćinstva. Sa Vlajkom je od 2008. i danas žive u jednoj trošnoj kući, od dečijeg dodatka i penzije njegove majke Borike, koja iznosi svega 160 maraka.

Kada ih je vatra probudila u toku noći, Nikolić je uleteo u štalu kako bi spasio barem životinje. Uspeo je u poslednji čas da izvuče dve krave, tri koze i sve svinje dok je gledao kako gori seno koje je trebalo da prehrani stoku preko zime. O uzrocima požara ne želi da govori, ali ističe da je dobar sa svim komšijama i da su mu tokom noći pritekli u pomoć.

Prema rečima zamenika komandira vatrogasne jedinice Gacko, Žarka Rudovića, požar je prijavljen u 1:13 časova posle ponoći. Oko 2 časa buktinja je lokalizovana, a vatra je potpuno ugašena tek u 8 sati. Zabeleženo je da je ovo sedamnaesti požar ove godine na stambenim i pomoćnim objektima u opštini Gacko.

Ovoj porodici je pre izvesnog vremena izgoreo i automobil, a sumnja se na dotrajale instalacije.

Kao da im nije bilo dovoljno problema, vode brigu i oko toga što nemaju svoj krov nad glavom, a uslovi za život u posuđenih 40 kvadrata su veoma loši. Popunjavaju rupe u zidovima, a kada im to ne uspe onda vode rat sa miševima koji ulaze kroz te rupe. Noću teško spavaju od straha da se ne zapali dimnjak. Od toga su uvek strahovali.

Kuću u kojoj žive ne plaćaju. Ustupljena im je na korišćenje, ali celo imanje je na prodaju. Ako se nađe kupac, porodica je na ulici, jer Vlajko nema siguran posao koji bi mu obezbedio primanja dovoljna za izdržavanje porodice. A sada je i u strahu da će ih vlasnik kuće zbog požara izbaciti sa imanja.

Kako bi rešili svoju situaciju, obraćali su se gde god su mogli, ali do sada su uspeli da dobiju samo poneku jednokratnu pomoć od direktora Centra za socijalni rad, Ranka Mastilovića.

(Telegraf.rs / Izvor: mojahercegovina.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA