NAPUSTILE LJIG: Nataša i Rea na sigurnom u Beogradu, Vlada staje u njihovu zaštitu!

U policiji kažu da za Natašom Matijević nije raspisana poternica zbog nepoštovanja suda. Blic piše Vlada Srbije neće dozvoliti da Rea bude odvedena u Hrvatsku jer je otac devojčice bio nasilan prema njenoj majci

  • 10

Nataša Matijević i njena ćerka Rea napustile su pre dva dana porodičnu kuću u Ljigu i sada se, kako nezvanično saznajemo, nalaze u Beogradu, na sigurnoj lokaciji.

U ljiškoj policiji Telegrafu je rečeno da za Natašom nije raspisana poternica zbog nepoštovanja sudske odluke.

Niko od Natašinih članova porodice nije želeo da daje izjave, a njeni prijatelji su poručili da se Nataša i Rea nalaze na sigurnom i da sada čekaju da pravda bude zadovoljena.

S druge strane, kako saznaje Blic, Vlada Srbije neće dozvoliti da troipogodišnja Rea bude odvedena u Hrvatsku jer je otac devojčice Robert Matijević bio nasilan prema njenoj majci, zbog čega su njih dve neko vreme provele u Sigurnoj kući u Zagrebu.

Obaveštajni izvori potvrdili su informacije da je Robert Matijević suprugu Natašu tukao čak i dok je bila trudna, piše ovaj dnevnik i dodaje da će Vlada na ovaj način pokušati da spreči da dete bude predato ocu nasilniku.

U Osnovnom sudu u Valjevu kažu da još uvek nisu dobili dopis koji je poslalo Ministarstvo pravde, u kome se ovaj sud "moli da razmotri sve navedene zakonske mogućnosti koje će za cilj imati samo dobrobit male Ree".

- Dopis ministarstva još uvek nismo dobili, ali je sporni predmet sada u Valjevu kako bi izvršili uvid u njega i prosledili ga tužilaštvu i ostalim ustanova koje su tražile - kažu u valjevskom sudu.

U dopisu Ministarstva pravde, u svojstvu Centralnog izvršnog organa za primenu Haške konvencije o aspektima međunarodne otmice dece, između ostalog se navodi da imajući u vidu navode da sud mora voditi računa o zaštiti deteta.

– Imajući u vidu izjavu Nataše Matijević da je suprug nad njom vršio nasilje, kao i da je odlukom suda Hrvatske dete njoj povereno na staranje, Ministarstvo ukazuje da je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju propisano da sud prilikom sprovođenja izvršenja posebno mora voditi računa o potrebi da se u najvećoj meri zaštiti interes deteta - navodi se u dopisu Ministarstva.

Kako se dodaje, Konvencijom UN o pravima deteta regulisano je da su u svim aktivnostima koje su u vezi sa decom, od primarnog značaja interesi deteta bez obzira na to da li ih sprovode institucije za socijalnu zaštitu ili sudovi.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    17. oktobar 2013 | 15:21

    A sta bi bilo kada bi ja odlucio da ne postujem odluku suda?! U roku od 5 minuta bi mi bila pandurska bagra na vratima i lomila mi kicmu. Sve je to lepo, ali pravni sistem mora da funkcionise ili je alternativa anarhija-sto nam sama drzava porucuje. Gde je nezavisno sudstvo kad vlada sama donosi odluke koje sud treba da napise. Serem vam se na drzavu,

  • Rankovic

    17. oktobar 2013 | 16:33

    Zalostan je ovaj prizor...cirilicni natpisi, okrivljivanje Srbije, Srbija je nekakva nesigurna kuca, a bori se da dete neode u tu sigurnu hrvatsku...svi su krivi, samo eto boze ona je nevina...a sve je ovo moglo izbeci samo da je doticna sada vec mama bila malo manje raspustena... primecujem i da je zapsutena.

  • Twit

    17. oktobar 2013 | 15:07

    Doticne gospoje mi nimalo nije zao...zao mi je samo ovoga deteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA