Duvandžije uskoro bez posla?

- Ukoliko Srbija dozvoli uvoz hrvatskih cigareta po nižim stopama može da izgubi radna mesta u duvanskoj industriji i ostane bez kompanija koje u velikoj meri pune budžet - kaže predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić

  • 7

Ukoliko Srbija dozvoli uvoz hrvatskih cigareta po nižim carinskim stopama može da izgubi radna mesta u duvanskoj industriji i ostane bez kompanija koje u velikoj meri pune budžet, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić.

Javnost još nije dobila odgovore na dva pitanja - ko je pregovarao sa EU po tom pitanju i šta je Srbija dobila zauzvrat, naglasio je Senić, dodajući da još nema zvaničnih informacija o statusu carinskih stopa duvana iz Hrvatske.

On smatra da je trebalo tražiti da se poveća kvota za izvoz šećera, ribe, voća i povrća iz Srbije u EU, naročito imajući u vidu da će od 1. januara 2014. trgovina poljoprivrednim proizvodima biti u potpunosti liberalizovana.

- Da li je o tome pričano ili nije, već je samo razgovarano o mogućnostima da Srbija napravi ustupak- upitao je Senić.

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu je podsetio da su renomirani domaći proizvođači cigareta najavili pre više meseci da će to biti veliki problem za njihovo dalje poslovanje u Srbiji i da će preispitati kako bi takva odluka uticala na njihovo poslovanje.

- Jasno je, ako postoji mogućnost uvoza po nižoj carinskoj stopi, da se ona neće odnositi samo na Hrvatsku, već na celu EU, pa se postavlja pitanje i zašto ne bi Japan tobako internešnl uvozio cigarete iz fabrike koja se nalazi u EU i zatvorio svoju fabriku u Srbiji - zaključio je Senić.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    17. oktobar 2013 | 15:26

    Zauzvrat smo od EU dobili NISPE...

  • Matija

    17. oktobar 2013 | 16:04

    Duvanska industrija odavno je propala... Svi motamo duvan kupljen kod seljaka po znatno nižim cenama

  • Tutor

    17. oktobar 2013 | 16:55

    Oce bata Koletu da omoguce veci izvoz secera u eu te su dopustili kroasanima da uvoze cigarete po najnizim taksama. Al ce da radi prepakivanje. Sledi nova secerna afera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA