Biserko: Draža je rasista, ne treba ga rehabilitovati!

- Rehabilitacija Draže Mihailovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju - smatra predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

  • 67

Rehabilitacija Draže Mihailovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju, izjavila Sonja Biserko.

- Osnovna ideologija Draže Mihailovića je bila rasizam, a četnički pokret nikada nije bio antifašistički već su direktno sarađivali s okupatorom za vreme Drugog svetsko rata - kazala je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je bila učesnica skupa u Medija centru kome su prisustvovali i predstavnici Saveza antifašista, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i organizacije "Žene u crnom".

Aleksandar Kraus je u ime Saveza antifašista Srbije rekao da se rehabilitacija Draže Mihailovića suprotstavlja putu Srbije u Evropsku uniju.

- Rehabilitacija bilo koga ko je bio na strani okupatora je nedopustiva - kazao je Kraus.

Prema njegovim rečima, dva svedoka, istoričara, lažno su svedočila na sudu u postupku koji je vodjen povodom rehabilitacije četničkog vođe.

- Mi smo podneli tužbu protiv njih Prvom javnom tužilaštvu u Beogradu u nadi da ćemo tako doći do istine - kazao je Kraus.

On je dodao, da su oni u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji i organizaciji "Žene u crnom" napravili antifašistički manifest i najavio formiranje organizacije "Antifašistički front", koja će promovisati antifašističku ideologiju.

Predsednica organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović kazala je da ova organizacija želi da sačuva tekovinu antifašističke borbe jer je to pokret emancipacije žena.

- Moramo da rehabilitujemo vrednosti antifašizma i da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić odrekne ordena četničkog vojvode - kazala je Zajovićeva.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    17. oktobar 2013 | 16:01

    Steta sto nije zivela dok je Draza bio ziv...

  • Bata Raka

    17. oktobar 2013 | 16:01

    Laži, klevetanja! U četnickim jedinicama je bilo muslimana, slovenaca, makedonaca...

  • David

    17. oktobar 2013 | 16:22

    Iskreno mi te je zao Sonja.Pa tog coveka su olikovali americki i francuski predsednik za zasluge u ratu protiv fasizma,a sto se tebe tice nije slucajno da nosis takvo prezime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA