• 67

Biserko: Draža je rasista, ne treba ga rehabilitovati!

- Rehabilitacija Draže Mihailovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju - smatra predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

  • 67

Rehabilitacija Draže Mihailovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju, izjavila Sonja Biserko.

- Osnovna ideologija Draže Mihailovića je bila rasizam, a četnički pokret nikada nije bio antifašistički već su direktno sarađivali s okupatorom za vreme Drugog svetsko rata - kazala je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je bila učesnica skupa u Medija centru kome su prisustvovali i predstavnici Saveza antifašista, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i organizacije "Žene u crnom".

Aleksandar Kraus je u ime Saveza antifašista Srbije rekao da se rehabilitacija Draže Mihailovića suprotstavlja putu Srbije u Evropsku uniju.

- Rehabilitacija bilo koga ko je bio na strani okupatora je nedopustiva - kazao je Kraus.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prema njegovim rečima, dva svedoka, istoričara, lažno su svedočila na sudu u postupku koji je vodjen povodom rehabilitacije četničkog vođe.

- Mi smo podneli tužbu protiv njih Prvom javnom tužilaštvu u Beogradu u nadi da ćemo tako doći do istine - kazao je Kraus.

On je dodao, da su oni u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji i organizaciji "Žene u crnom" napravili antifašistički manifest i najavio formiranje organizacije "Antifašistički front", koja će promovisati antifašističku ideologiju.

Predsednica organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović kazala je da ova organizacija želi da sačuva tekovinu antifašističke borbe jer je to pokret emancipacije žena.

- Moramo da rehabilitujemo vrednosti antifašizma i da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić odrekne ordena četničkog vojvode - kazala je Zajovićeva.

(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    sve dok je srbija pod okupacijom od strane komunista biće ovako.

  • Nepobitna

    @hrvat, NJEZNIK, vidi ovako.. idi udavi se u g.vnima BRE!

  • ej

    a ti si paroljubac i prodana dusa.sikter

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima