VIŠE OD POŠTARA: Srbin zadivio svet svojim velikim srcem (VIDEO)

- Kada sam video da deca pešače do škole po 15 kilometara i da žive bez vode i struje, odlučio sam da nekako pomognem - kaže Filip Filipović, koji radi kao poštar u selima na granici sa Kosovom, a o čijoj se humanosti čulo u svetu

  • 26

Kada je Filip Filipović (30) počeo da radi kao poštar u udaljenim selima na planinama južne Srbije, brzo je shvatio da će morati da nosi više od pisama.

- Znao sam da neću moći da okrenem glavu i budem slep za stvarnost, za stanje u kom žive ova deca, bez ičega, i usamljeni i napušteni stariji ljudi - kaže Filipović, o kom je priču koju je objavio AFP objavio i tajlandski "Bangkok post". Filipović pokriva nekoliko desetina sela na granici uz Kosovo i putuje makadamima iz pošte u Kuršumlijskoj Banji.

- Kada sam video da deca moraju da pešače do škole 10-15 kilometara svakog dana, da žive bez vode i struje, često u jednoj sobi s roditeljima, odlučio sam da nekako pomognem - kaže on.

- Rekao sam sebi da moram nešto da uradim. Na nekoliko kilometara od civilizacije 21. veka imamo zaboravljene ljude koji su u 19. veku - kaže on.

Počeo je tako što je renovirao poštu u trošnoj zgradi u kojoj se nalazi i lokalna osnovna škola, a za poduhvat je uložio sopstveni novac. U isto vreme, od svoje plate, koja iznosi jedva 300 evra mesečno, donosio je čokolade i slatkiše deci u dalekim selima.

- Nema više prodavnica u selima, pa stanovnicima kupujem šta im treba - kaže ovaj mladi čovek.

"On je naš anđeo čuvar", kaže Marika Pavić, zahvalna 70-godišnjakinja, koju Filipović posećuje svakodnevno.

Oko podneva kuca na vrata porodice Dragićević, gde pravi kupatilo, budući da ga nisu imali. On vozi u školu i njihovu decu Milomira (7) i Radomira (9), kako ne bi pešačili osam kilometara.

Već dve godine finansira, organizuje i pomaže renoviranje jedine učionice u lokalnoj školi u kojoj se školuje šest dečaka starosti od sedam do 11 godina. Prošle godine prvi put su išli na jednodnevnu ekskurziju do Jagodine i Kruševca, organizovanu o poštarevom trošku. Filipović im je kupio školske torbe, sveske i olovke i našao sredstva za šest računara.

On je obnovio poljske toalete u dvorištu, a tokom godišnjeg odmora ovog leta je napravio igralište za đake.

Kad sam video ljuljaške, rekao sam mu: Ti si najbolji, bolji i od Deda Mraza - kaže Aleksandar (8), jedan od đaka.

- Dve ljuljaške i tobogan. Za decu iz gradova to je sigurno ništa, ali za njih je to promenilo čitav svemir - smeje se poštar, a piše AFP.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA