SEĆATE LI SE? Ovo su igre uz koje smo odrastali - klikeri, trule kobile, Partizani i Nemci... (VIDEO)

Telegraf vas podseća na neke od dečjih igara koje su obeležile drugu polovinu 20. veka u srpskim dvorištima, ulicama, školskim igralištima i ostalim mestima na kojima su nekad klinci i klinceze provodili svoja detinjstva... Dodajte i vi svoju omiljenu igru

  • 49

Današnja deca u Srbiji, koja odrastaju uz kompjutere i Fejsbuk, retko se mogu videti van stana ili kuće, u dvorištu ili na igralištu, kako se igraju na način na koji su se njihovi vršnjaci igrali pre dvadesetak, tridesetak godina.

Sad su želje klinaca, umesto kupovine novog  "klikera gađarca" - novi tablet , android telefon, eksterni hard disk ili GTA "petica".

A kako su se deca nekad igrala? Gde je nestala graja iz dvorišta i s igrališta, nestašluci koji su kao najveći domašaj imali slomljen komšijin prozor?

Telegraf vas podseća na neke od dečjih igara koje su obeležile drugu polovinu 20. veka u srpskim dvorištima, ulicama, školskim igralištima i ostalim mestima na kojima su nekad klinci i klinceze provodili svoja detinjstva.

Partizani i Nemci: Jedna od ubedljivo najpopularnijih igara na ovim prostorima. Izvršila bi se podela u dve pomenute ekipe, a neophodni su bili plastični pištolji i puške, kojih je bilo na svakom koraku. Ekipa "Nemaca" bi koristila autentičnu improvizaciju nemačkog jezika, dok bi "Partizani" po pravilu bili inspirisani replikama iz serije "Otpisani" ili iz stripa "Mirko i Slavko".

Klikeri: Stakleni, metalni ili porculanski bili su opsesija pre svega dečaka, kojima je bilo potrebno desetak metara kvadratnih zemljane površine, kao i rupa (roša), koja se pravi koncetričnim kruženjem đona cipele ili patike. Uz ovu igru često bi se vreme zaboravljalo, a majke dečaka vežbale krajnji kapacitet glasovnih mogućnosti dozivajući svoje sinove na večeru. Klikeri su imali i nuspojavu - spoljna strana šake bi često ispucala, a ponekad bi se stvorile rane, pa bi bila neophodna pauza u igranju od nekoliko dana, kako bi se rane zalečile.

Lastiš: Najpopularnija ženska igra za koju je je bio neophodan samo deo garderobe koji pričvršćuje odeću za telo. Najčešće su se igrali "Prstići" i "Titove parade".  Kod prve igre dve devojčice drže lastiš prvo s četiri prsta, dok ga treća preskače, a kako igra odmiče smanjuje se i na kraju preskačeš držeći samo jedan prst, što je bilo najteže.

Kod "Titovih parade" - prava petljancija! Poenta je bila da lastiš devojčice, obično njih tri drži, a jedna čeka, stave u oblik slova X, i kroz tako "zapetljan" lastiš" četvrta devojčica bi pokušavala vešto da se provuče i ne dodirne ga. Dok se ona provlači, sve zajedno pevaju " Olimpijade, Titove parade, mamine pomade, milicija kaze... stop!

Trule kobile: Jedna od njagrubljih igara za dečake. Jedna ekipa skače na drugu ekipu čiji su članovi povezani u "lanac", glavama zabijenim u druge glavom između butina. Članovi jedne ekipe naskaču na drugu ekipu, koja ne sme da "poklekne". Sudija je ispred prvog u nizu koji je povijen i ocenjuje eventualne nesporazume.

Automobilčići: Plastične replike automobila, kreda u boji kojom bi se iscrtavao beton putanjama kojima bi se oni vozili i mašta koja nikad ne nedostaje. Prava uživancija.

Žmurke: Jedno dete stoji uz drvo ili zid i broji do 100 (5, 10, 15, 20, 25,30...), a ostala deca se za to vreme kriju. Nakon odbrojavanja, kreće potraga za drugarima. Najrasprostranjenija igra nekada, jer su istovremeno mogli da se igraju i dečaci i devojčice, bez velike mogućnosti da se neko povredi.

Par - nepar (Tapke): Igre sa sličicama u kojima je cilj pogoditi poslednju cifru na njoj ili uz pomoć šake i udarca je preokrenuti na bok. Kao nagrada bi se dobijala upravo ta sličica. Nekada albumi sa samolepljivim sličicama nisu bili objavljivani svakog meseca, već samo u posebnim prilikama, kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu, pa je svaka sličica predstvaljala o pravo malo bogatstvo.

Između dve vatre: Igra koju su dosta često igrale devojčice. Ima nekoliko varijacija, a poenta je da pogodite loptom člana suprotne ekipe koji stoji u sredini igrališta. Lopta koja se koristila za to je popularna "balonka", kako ne bi došlo do nekih povreda. Najčešća konverzacija prilikom igranja te igre bila je: "Pogodio sam te? Nisi! Kako nisam kad te je lopta pogodila? Nisi, sigurno!"

Školice: Kredom bi se nacrtali kvadratići na betonu i od veštine skakanja na jednoj nozi bi zavisio uspeh u ovoj igri.

Viktorije: Igra sa loptom na jednom golu, dok dvoje igraju i treba da da više golova od suparnika, treći brani. Ko izgubi u duelu, sledeći staje na gol.

Zuce: Jedna od igara koja se najčešće igrala na malim i velikim odmorima. Za igru je potrebno tri ili više igrača. Prvo se izabere neko ko će da žmuri. Treba da rukom pokrije bok, tako da mu je dlan otvoren i licem prema ostalima. Ostali trebaju da se tiho dogovore ko će da ga iz sve snage raspali po dlanu. Onda onaj koji je žmurio treba da na osnovu snage proceni ko ga je udario, a ako ne može na osnovu snage, onda pokušava da pogodi na sreću. Ako pogodi ko ga je udario, taj sledeći žmuri, ako ne, opet je on na redu.

Janjine: Ova igra se igrala tako što se jedan igrač savije napred i ruke stavi na kolena. Sledeći ga preskoči kao kozlić i staje u isti položaj kao prvi. Onaj koji preskače treba da vikne ime igre. Postojale su tu i neke kombinacije, recimo "kupusa i slanine", "mala kula", "srednja kula" i "velika kula".

Šuge: Ova nigra bi se igrala neposredno nakon izlaska iz kuće, kad su klinci puni energije, a sastoji se iz besomučnog trčanja po igralištu. Jedno od dece se odredi ko će da bude "šuga" i njegov cilj je da stigne drugog, da ga pipne. To drugo dete onda kreće da juri ostale, i tako u krug, sve dok ne ponestane daha ili zaboli stomak od trčanja.

Kocke / Kockice: Igru igraju do četiri igrača, svaki ima svoje polje i igraju svojevrsni tenis fudbalskom loptom. Ne sme se dozvoliti da lopta dva puta dodirne polje jednog igrača. Cilj je isterati sve ostale igrače.

Masne fote: U kutiju ili kapu se stavljaju brojevi svakog od igrača. Onaj ko drži brojeve, izvlači jedan po jedan i zadaje zadatke šta ta osoba treba da uradi. Ova igra je posebno praktikovana na đačkim ekskurzijama, a koristila bi se kako se od simpatije izmamio prvi poljubac.

U narednih nekoliko dana pozabavićemo se ostatkom naših i vaših dečjih igrarija, a detaljno ćemo pojasniti i kako se koja igra.

Pozivamo vas i da u komentarima napišete koja je vaša omiljena dečja igra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible

    18. oktobar 2013 | 20:18

    Zmurke, viktorije, zuce (u kojima sam bio los, ali uporan:-)), klikeri, suga, izmedju dve vatre, sarenih jaja, gluvih telefona, rata, fote.... e to je bilo detinjstvo.. kompjuter sam dobio tek u srednjoj skoli, i telefon nokia 3410 i to samo da se javim gde sam.... :-)

  • Yugosloven

    18. oktobar 2013 | 20:12

    To su zlatna a danas zla vremena!

  • Djuka

    18. oktobar 2013 | 21:13

    Nas su pre terali da uđemo u kuću, a danas obrnuto!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA