RADULOVIĆ: Do kraja godine set zakona

Ministar privrede je najavio da će do kraja godine biti usvojeni zakoni o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji. Razmatra se i način podrške privredi kroz smanjenje kamatnih stopa i veću dostupnost kredita

  • 1

Zakoni o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji biće usvojeni do kraja godine, najavio je danas ministar privrede Saša Radulović.

Na konferenciji "Restart" Radulović je precizirao da će nacrti tih zakona sledeće nedelje biti predstavljeni Vladi Srbije i ući u javnu raspravu.

Ministar je ponovio da je ekonomska situacija u Srbiji izuzetno teška, da je definiše visok deficit i da je privredni rast veliki problem.

- Neophodna je i regulatorna reforma kako bi bili regulisani propisi koji inače otežavaju poslovanje u Srbiji - dodao je on.

Radulović je najavio i raskid sa, kako je rekao, katastrofalnom politikom iz prethodnih godina koja se zasnivala na subvencijama.

Niže kamatne stope za podršku privredi

Ministar privrede najavio je da se razmatra način podrške privredi kroz smanjenje kamatnih stopa i veću dostupnost kredita.

- Sa EBRD radimo na modelima garantnog fonda, koji će snositi deo rizika sa bankama, spustiti kamatne stope za sve, a ne samo za pojedinačne investitore - rekao je on.

On je rekao da kamate u Srbiji moraju da padnu i da se analiziraju uzroci zbog kojih su toliko visoke, kao i da će se na tome raditi sledeće godine.

- Razgovaramo i sa investicionim fondovima, koji bi otvorili pitanje investicija u kapital, a ne samo davanje kredita - rekao je Radulović.

On je ocenio da banke treba da budu te koje daju kredite i imaju odnose sa klijentima, a država da stvori takav okvir da troškovi kamata padaju, navodeći da na tome radi Ministarstvo i da će to biti glavni model pomoći privredi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yugosloven

    18. oktobar 2013 | 15:13

    Ako bude rad umesto godinu dana pomeren na tri godine na odredjeno,otvorili ste rupu u zakonu za produzenje agonije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA