Jedemo ribu iz radioaktivne Fukušime! (FOTO)

Oslić koji se prodaje u Srbiji ulovljen je u FAO zoni 61 koja se nalazi oko Japana. Postoji opasnost da je riba zatrovana, jer je Fukušimu poslednjih meseci pogodio niz incidenata sa curenjem vode iz nuklearnih reaktora

  • 17

Širom Srbije prodaje se oslić koji je upecan u oblasti Fukušime.

Kao što možete da se uverite na fotografiji koju je na Tviter postavila Ivana Ćirković, oslić koji se prodaje u marketima širom Srbije upecan je u FAO zoni 61.

Ta zona obuhvata Tihi okean oko Japana, a tu se nalazi i Fukušima, u kojoj se desilo veliko izlivanje radioaktivnih supstanci u more. Prošle godine u avgustu u pacifičkom delu Japana ulovljena je riba "murasoi" koja je bila najveći "radioaktivni ulov" ikad.

Krupnija riba jede manju ribu koja je prethodno pojela kontaminirane alge, račiće, druge ribice  i  plastiku ili je jednostavno plivala po morskom dnu gde se talože radioaktivni elementi iz Fukušime, a onda se ta riba nalazi na našoj trpezi u Srbiji.

Južna Koreja je u septembru ove godine zabranila uvoz ribe koja se hvata u oblasti Japana, zbog opasnosti da bi ta riba mogla biti otrovana. Fukušimu je poslednjih meseci pogodio niz incidenata sa curenjem vode iz oštećenih reaktora.

Centrala je posle zemljotresa marta 2011. teško oštećena cunamijem koji je izazvao prekid hlađenja, te su se zapalili i istopili nuklearni reaktori. Radioaktivna voda iz te centrale od ranije curi u more.

Japanske vlasti su, međutim, saopštile da je izvezena riba bezbedna za jelo.

- Sprovodimo stroge bezbednosne kontrole u skladu sa medjunarodnim standardima. Ako se očita nivo radijacije iznad dozvoljenog standarda isporuke se zaustavljaju - rekao je portparol japanske vlade.

Na Institutu za higijenu i tehnologiju mesa nismo dobili odgovor da li je riba upecana u FAO zoni 61 otrovana i da li je prošla proveru pre nego što je puštena u prodaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jjk

    18. oktobar 2013 | 19:06

    Da li ima nesto a da nije stetno za zdravlje?Osecam se kao korpa za djubre

  • GORAN

    18. oktobar 2013 | 18:41

    Otporni smo mi Srbi,pogotovo kada neko uvozi to "smece" i dobro zaradjuje...

  • Kentuki

    18. oktobar 2013 | 19:11

    Pih a ja mislo da me devojke hvale kada kazu da me krasi neki poseban sjaj :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA