Prisilna udaja: Devojčice teraju na brak

Socijalne službe i policija ne uspevaju da se izbore s problemom prisilnih brakova, ne raspolažu tačnim podacima o broju ovih slučajeva i procenjuju da postoje hiljade nelegalnih vanbračnih zajednica

  • 6

Prisilni brakovi u Srbiji su surova realnost, a  neretko se aranžmani utvrđuju i između maloletnika. Nijedna služba u Srbiji ne raspolaže tačnim podacima koliko je ovakvih slučajeva, ali procene su da postoje hiljade nelegalnih vanbračnih zajednica širom zemlje.

Brak sa maloletnikom je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora. Za njih su nadležni policija i socijalna služba, ali ove institucije uglavnom ne mogu samoinicijativno da rešavaju taj problem.

Pre nekoliko dana Morina S. (31) je pokušao da ubije nevenčanu maloletnu suprugu Snežanu H. (14) u kući u Ulici drvarske česme u Višnjici. Pored same svireposti napada, javnost je bila dodatno šokirana saznanjem da devojčica od svoje 12. godine živi sa 17 godina starijim mušarcem. Prema nezvaničnim podacima, veliki broj dece u Srbiji ima nezakonite starije muževe, a uglavnom se radi o pripadnicima romske populacije.

Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, vanbračna zajednica sa maloletnikom je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora i te slučajeve treba da rešavaju policija i socijalna služba.

- Oni uglavnom ne mogu samoinicijativno da reaguju, već se uključuju u priču tek kada se dogodi nasilje. Tada je često kasno ili posledice toga budu dramatične. Procedura je takva da policija izlazi na teren tek nakon što socijalni radnik podnese prijavu da je maloletnik u vanbračnoj zajednici sa punoletnom osobom. Ipak, to se retko dešava. Zbog toga je neophodno menjati zakon i reorganizovati naše socijalne službe - objašnjava Radovanović.

Prema Krivičnom zakoniku, "punoletna osoba koje živi u vanbračnoj zajednici sa maloletnikom kazniće se zatvorom do tri godine". Ako je prisilni brak organizovan iz koristoljublja, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    18. oktobar 2013 | 17:11

    Neću da verujem da su srpski muškarci postali izopačeni. Ne mogu ni prihvatiti da neki mladić od 25 godina oženi maloletnicu, taj onda nije čist u glavi a kamoli muškarca koji ima 30 i više godina.Ja bih takve roditelje debelo kaznila i sva odgovornost je roditelja. Dete je tu najmanje krivo. Ne razumem ni te ljude koji znaju da neko živi sa maloletnicom zašto ne prijave takvu osobu već štite i opravdavaju. Kada dođe do nagorega, tada svi jadno dete. Takve bih ja obesila.

  • gde je pravda

    18. oktobar 2013 | 19:52

    Ooo zorice konacno nesto pametno i od tebe da procitam

  • goran

    18. oktobar 2013 | 14:32

    Sreća pa nisam u braku ne moram se i zeniti kad nema prave ne trebaju mi djeca koja nisu sazrela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA