Surdulica i Trgovište najviše ugroženi od klizišta

U Srbiji se godinu i po dana nije radilo na sanaciji klizišta, u martu sve službe u mobilnosti i pripravnosti

  • 0

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da, s obzirom na upozorenja na nastanak poplava i klizišta, ceo mart mora da prođe u potpunoj mobilnosti i pripravnosti svih subjekata i službi.

-Predviđanja su jako nezahvalna, ono što je kod vremenske prognoze problem je što je najtačnija za pet dana. Prema mom mišljenju, ceo mart mora da prođe u potpunoj mobilnosti i pripravnosti - rekao je Marić Tanjugu i dodao da 25 opština nisu na vreme očistile kanale na svojim teritorijama, a na sanaciji klizišta nije se radilo godinu i po dana.

Stoga će, prema njegovim rečima, na narednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije biti formiran stručni tim koji će Vladi Srbije predložiti mnogo sveobuhvatniji pristup tom problemu u narednih 10, možda 15 godina.

Najveća opasnost od poplava i klizišta, Marić je rekao da je uglavnom reč o istočnoj i južnoj Srbiji, poput opština Surdulica i Trgovište.

Prema poslednjem uvidu u Srbiji postoji 3.123 klizišta, a taj broj bi mogao biti i veći usled podizanja podzemnih voda, nastalih otopljenjem snega.

-Klizište se u ovom momentu ne može sanirati u ovim kritičnim područjima, jer to podrazumeva projekte sanacije i finansijska sredstva. Vrlo često je to skupo, pa opštine ne mogu to da urade. Ovde nedostaje državna strategija i sada radimo na tome-rekao je Marić.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA