Izgorela rodna kuća Mate Hari, poginula jedna osoba

Požar koji je izbio sinoć u gradu Leuvardenu u Holandiji progutao je i rodnu kuću Margarete Gertrude Zele, poznatije kao Mata Hari

  • 1

Zgrada u kojoj se rodila egzotična plesačica Mata Hari streljana kao nemačka špijunka u Prvom svetskom ratu, izgorela je u požaru u kome je život izgubio jedan muškarac. Požar je izbio sinoć u gradu Leuvardenu u Holandiji, a plamen je uništio jedanaest zgrada i pet prodavnica.

Leuvarden se nalazi na približno 140 kilometara severno od Amsterdama.

Pozivajući se na holandske medije, francuska novinska agencija navodi da je požar lokalizovan, a TV kanal NOS prikazao je vatrogasce kako se bore protiv plamena i oblake dima koje se viju gradom.

Vatra je uništila 11 zgrada, uključujući i onu u kojoj je 7. avgusta 1876. rođena Mata Hari - Margareta Gertruda Zele, ćerka lokalnog trgovca.

Zeleova je 1903. godine otputovala u Pariz i stekla popularnost širom Evrope zbog egzotičnog istočnjačkog plesa i ljubavnih veza sa muškarcima u visokom društvu, podseća AFP, dodajući da je njeno umetničko ime postalo sinonim za fatalnu ženu.

Mata Hari uhapšena je i streljana oktobra 1917, u 41. godini, pošto je optužena da je nemački špijun. O njenom životu i ličnosti snimljeno je nekoliko filmova u kojima su je glumile Greta Garbo, Zaza Gabor i Silvija Kristl, navodi AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORAN

    20. oktobar 2013 | 16:25

    Toliko je bila "vrela" da gori i 99-et gogina posle njene smrti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA