Srpske cigarete izvoziće se bez carine u Hrvatsku

Srbija posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju ima mnogo povoljniju situaciju za izvoz cigareta u ovu državu, jer se primenjuje režim trgovine koji važi za EU

  • 4

 - Srbija sada ima mnogo povoljniju situaciju za izvoz cigareta u Hrvatsku, jer se primenjuje režim trgovine koji važi za Evropsku uniju, što znači da izvoz cigareta u Hrvatsku nema više carinu 38 odsto, nego nula odsto, izjavila je Tanjugu pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

Taj režim je, kako navodi, za domaću privredu povoljniji, nego onaj koji se u okviru CEFTA primenjivao prema Hrvatskoj.

Komentarišući kvote za uvoz cigareta u Srbiju, Todorović je ukazala da više nije reč o kvoti za Hrvatsku, jer je ona sada članica EU, tako da se režim uvoza dogovara sa Unijom a ne sa pojedinačnim zemljama.

- Za celu EU kvota će biti 1.625 tona po povlašćenoj carini od 15 odsto, a preko te količine po carini od 57,6 odsto - objasnila je Todorović.

Hrvatska fabrika cigareta, kako navodi, neće moći da zloupotrebljava dominantan položaj na domaćem tržištu, tako da neće moći da primenjuje necarinske barijere prema zemljama izvoznicama, jer će, pored pravila konkurencije, važiti i druga pravila EU koja onemogućavaju državama članicama da pribegavaju necarinskim preprekama.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LaneBg

    21. oktobar 2013 | 10:45

    Идиотска прича и спин власти, како би јавност поверовала да су нешто тобож добили у замену за комплетно препуштање тржишта дувана Хрватима. Покријте се ушима олоши, а тај мањак у буџету, настао субвенционисањем ендехазијских пљуга, надокнадите на нама, са порезима за беби опрему, компјутере, итд. Као што увек радите!!!

  • Nislija

    21. oktobar 2013 | 11:07

    Treba bojkotovati hrvatske cigarete...

  • cica Draza

    21. oktobar 2013 | 01:45

    Znachi hrvati ce da pushe nashe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA